Reklama

Ziemniaczana sałatka z pstrągiem

Ziemniaczana sałatka z pstrągiem

Przygotowanie

Czas przygotowania30 minut Ilość osób6 osób Poziom trudnościłatwe

"Absolutnie uwielbiam młode ziemniaki. Czuję podekscytowanie, gdy rozpoczyna się na nie sezon na początku kwietnia. Kiedy są świeże można łatwo usunąć ich cieniutką skórkę poprzez pocieranie kciukiem. Najlepiej smakują gotowane i po prostu doprawione ziołami lub podane z rybą."

Gotuj ziemniaki w rondelku z posolonym wrzątkiem przez około 15 minut lub do momentu, aż będą miękkie po nakłuciu widelcem. Odsącz w durszlaku i pozostaw, aby reszta wody odparowała.

Przenieś ziemniaki do dużej miski i delikatnie rozgnieć je widelcem, aby nadać im tekstury. Dodaj masła i dobrze dopraw. Dodaj kawałki wędzonego pstrąga oraz ocet jabłkowy (lub skórkę z cytryny i sok) i wymieszaj. Podawaj w temperaturze pokojowej z pozostałymi kawałkami pstrąga i szczypiorkiem na wierzchu.

Sałatka pysznie smakuje sama lub z odrobiną liści sałaty.

 

Zobacz co jeszcze przygotować ziemniaków.

Składniki

 

2 kg młodych ziemniaków, z obraną skórką

50 g solonego masła

250 g filetów wędzonego pstrąga

trochę octu jabłkowego, lub skórka starta z 1 cytryny i sok z 1/2 cytryny

mały pęczek szczypiorku, drobno posiekany

Reklama
Polub nas na Facebooku