Reklama

Sałatka z indykiem w stylu Los Angeles

Sałatka z indykiem w stylu Los Angeles

Przygotowanie

Czas przygotowania60 minut Ilość osób5 osób Poziom trudnościśrednie

„Wiele osób przygotowuje indyka jedynie na święta, ale pamiętajmy, że stanowi on fantastyczne źródło białka. Ponadto mięso to jest dostępne cały rok. Awokado i indyk to doskonała kombinacja. Sałatka nosi nazwę dania w stylu Los Angeles, ponieważ w prawdziwie kalifornijskim stylu łączy meksykańskie smaki ze świeżymi produktami. ”

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Na dużym ogniu rozgrzej patelnię grillową. Wymieszaj pieprz kajeński, paprykę, pieprz biały, oregano, sól morską i oliwę. Gotową mieszankę wetrzyj w piersi indyka. Przełóż mięso na patelnię i przykręć palnik. Gotuj na średnim ogniu przez 20-25 minut. W połowie smażenia przewróć piersi na drugą stronę.

W międzyczasie przygotuj sałatkę i dressing. Przekrój na pół awokado, wyjmij pestki i obierz je ze skórki. Następnie zmiksuj je z jogurtem, sokiem z limonki, papryczką chilli, większą częścią kolendry i sporą porcją oliwy. Otrzymasz kremowy dressing. Dopraw go do smaku i dodaj odrobinę wody, aby go nieco rozrzedzić.

Pokrój tortillę kukurydzianą na paski o grubości 1 cm, połóż je na blasze do pieczenia i włóż do piekarnika na parę minut. Tortille powinny być złociste i chrupiące.

Gdy indyk będzie prawie gotowy, dorzuć na patelnię boczek, by podpiekł się przez parę minut. Usmażonego indyka przenieś na deskę i odstaw, by chwilę odpoczął. Następnie pokrój go na cienkie plastry.

Porwij sałaty na kawałki i wrzuć je do miski. Dodaj indyka i dressing z awokado. Całość wysyp na deskę do krojenia. Posyp sałatkę boczkiem i paskami tortilli. Za pomocą łyżeczki wyskrob ze skórki resztę awokado. Utworzą się wiórki. Posyp nimi sałatkę.

Obierz grejpfruty i podziel je na cząstki. Rozłóż je na desce wraz z rzeżuchą (jeśli jej używasz) i resztą liści kolendry. Gotową sałatkę podawaj z kawałkami limonki.

Składniki

1/2 łyżeczki pieprzu kajeńskiego

1 łyżka papryki

1/2 łyżeczki pieprzu białego

1 łyżeczka suszonego oregano

oliwa z oliwek extra vergine

2 piersi z indyka z wolnego wybiegu, pozbawione skóry lub 600 g kurczaka z wolnego wybiegu

2 dojrzałe awokado

4 łyżki jogurtu naturalnego bez tłuszczu

2 limonki i jeszcze trochę do podania z daniem

1 świeża papryczka lub czerwona papryczka chilli

1 duży pęczek kolendry

2 kukurydziane tortille

4 plastry wędzonego boczku

1 sałata rzymska

1 mini sałata rzymska

1-2 czerwone grejfruty

rzeżucha (opcjonalnie)

Reklama
Polub nas na Facebooku