Reklama

Sałatka brokułowa z jajkiem

Sałatka brokułowa z jajkiem

Przygotowanie

Czas przygotowania60 minut Ilość osób4 osoby Poziom trudnościśrednie

W celu przygotowania grzanek, porwij ciabattę na mniejsze kawałki. Na patelni z nieprzywierającą powierzchnią rozgrzej na średnim ogniu łyżkę oliwy. Na rozgrzaną oliwę wrzuć ciabattę i lekko przemieszaj tak, aby wszystkie kawałki pokryły się tłuszczem.

Grzanki podsmażaj przez 10-15 minut, aż przyrumienią się i staną lekko chrupiące. W trakcie podsmażania staraj się nie dolewać oliwy. Grzanki potrzebują paru chwil, aby ładnie się przyrumienić. Gotowe grzanki przełóż na talerz i odstaw, patelnię wytrzyj papierowym ręcznikiem kuchennym.

W dużym garnku zagotuj wodę z odrobiną soli, wrzuć brokuła i gotuj przez 3-5 minut do lekkiego zmięknięcia.

Miskę napełnij zimną wodą i przełóż do niej kawałki brokuła, aby ostygły. Garnek z wodą po gotowaniu brokuła pozostaw na ogniu.

Do garnka z gotującą się wodą delikatnie włóż jajka i gotuj przez 6 minut na półtwardo. Po tym czasie wyjmij jajka z wody i odłóż na bok.

Brokuła odcedź w durszlaku. Następnie wymień wodę w misce i schłodź w niej przez kilka minut jajka.

Wymieszaj łyżkę oliwy z musztardą, octem, cukrem i łyżką zimnej wody. Dopraw dressing do smaku. Następnie obierz jajka i przekrój na pół.

Czosnek obierz z łupinek i drobno posiekaj. Fileciki anchovies porwij na mniejsze kawałki. Papryczkę chilli pozbaw pestek i drobno posiekaj.

Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy i na średnim ogniu podsmażaj czosnek przez około 30 sekund. Dodaj odcedzonego brokuła i podsmażaj całość na dużym ogniu przez około 2 minut, aż brokuł lekko się przybrązowi.

Podsmażonego brokuła rozłóż na talerzach, następnie dodaj połówki jajek, grzanki oraz fileciki anchovies. Całość posyp posiekaną papryczką chilli i skrop dressingiem. Podawaj.    

Składniki

500 g fioletowego brokuła

4 jaja od kur z wolnego wybiegu

2 łyżki musztardy dijon lub gruboziarnistej

1 łyżka białego octu winnego

szczypta drobnego cukru

2 duże ząbki czosnku

6-8 filecików anchovies

1 świeża czerwona papryczka chilli

grzanki

60 g ciabatty z poprzedniego dnia

oliwa

Reklama
Polub nas na Facebooku