Reklama

Sałatka z sosem chrzanowym

Sałatka z sosem chrzanowym

Przygotowanie

Czas przygotowania30 minut Ilość osób4 osoby Poziom trudnościłatwe

Ta sałatka została zrobiona z resztek z pieczonej kuropatwy i bażanta, ale możesz użyć dowolnego drobiu. Pasować będzie zarówno kaczka jak i pieczony kurczak.

Oberwij listki z rukwi wodnej i tymianku. Odkrój skórkę z ciabatty, podziel chleb na kawałki i zmiksuj w robocie kuchennym.

Podgrzej olej arachidowy na dużej patelni, dodaj kawałki chleba, tymianek, startą gałkę, szczyptę soli morskiej i czarnego pieprzu. Smaż na złocisty kolor.

Odsącz na ręczniku kuchennym i utrzymuj w cieple.

Obetnij końce fasolki i ugotuj w osolonej wodzie. Odsącz i pozostaw do ostygnięcia.

Włóż chrzan do miski i połącz z octem, crème fraîche, 6 łyżkami oliwy extra virgin i szczyptą soli oraz pieprzu.

Wymieszaj rukiew i fasolkę z sokiem z cytryny i oliwą extra virgin.

Wyłóż na talerze, podziel i dodaj kawałki kuropatwy i bażanta. Następnie skrop dressingiem i na koniec posyp grzankami.

Składniki

2 pęczki rukwi wodnej

kilka gałązek świeżego tymianku

1/2 chlebka ciabatta

1 łyżka oleju arachidowego

1 duża gałka muszkatołowa, do starcia

200 g zielonej fasolki

2 łyżki świeżo startego chrzanu

2-3 łyżki czerwonego octu winnego

3 łyżki crème fraîche

oliwa extra virgin

1 cytryna

300-400 g resztek z pieczonej kuropatwy lub bażanta

Reklama
Polub nas na Facebooku