Reklama

Sałatka z chlebem, arbuzem i serem halloumi

Sałatka z chlebem, arbuzem i serem halloumi

Przygotowanie

Czas przygotowania15 minut Ilość osób4 osoby Poziom trudnościłatwe

Soczysty arbuz doskonale komponuje się ze słonym serem halloumi i oliwkami w tej wspaniałej, greckiej sałatce z chlebem. Całość dopełnia słodki dressing z granatem i orzechami włoskimi.

1.Dodaj do miseczki składniki dressingu i odstaw naczynie na bok. 

2. Wymieszaj sałatę z oliwkami, kawałkami ciabatty, arbuza.

3. Rozgrzej blachę lub patelnię i podsmaż ser halloumi na złocisto, po obu stronach. Następnie dodaj go do sałatki i całość polej dressingiem. 

Składniki

2 główki salaty typu baby gem (liście należy oddzielić)


2 garście sałaty karbowanej


6 kawałków opieczonej lub zgrillowanej ciabatty, porwanej na kawałki 

400 g arbuza, pokrojonego na kawałki


50 g zielonych lub czarnych oliwek


200 g sera halloumi, pokrojonego w plasterki 



Dressing z granatem

pestki z połowy granatu


1 łyżeczka syropu z granatu


2 łyżki soku z granatu


30 g posiekanych orzechów włoskich


3 łyżki oliwy z oliwek

Reklama
Polub nas na Facebooku