Reklama

Sałatka z chrupiącym tofu

Sałatka z chrupiącym tofu

Przygotowanie

Czas przygotowania30 minut Ilość osób4 osoby Poziom trudnościłatwe

Azjatyckie połączenie owoców, warzyw i chrupiącego tofu.

Na dressing połącz skórkę z 1 limonki i cały sok z limonki z pozostałymi składnikami dressingu.

Dopraw do smaku solą morską i czarnym pieprzem. Przelej do słoika i odstaw.

Odkrój boki mango i cienko pokrój każdy wzdłuż, pozbywając się skóry. Cienko pokrój rzodkiewki, następnie usuń pestki z ogórka i pokrój go w kostkę. Obierz ananasa i pokrój w 1 cm kostkę.

Włóż do miski razem z kiełkami fasoli i szpinakiem.

Pokrój tofu w 2 cm kostkę. Cienko pokrój chili. Podpiecz orzeszki na suchej patelni i wrzuć do miski.

Patelnie ustaw na średnim ogniu z odrobiną oliwy i tofu. Smaż około 10 minut lub aż nabierze głęboko złotego koloru ze wszystkich stron.

Wyjmij z patelni i odsącz na papierowym ręczniku. Następnie rozsyp z wierzchu owoców. Skrop dressingiem i posyp podpieczonymi orzeszkami i odrobiną czerwonego chili.

 

Składniki

1 duże dojrzałe mango
1 pęczek rzodkiewek
½ ogórka
½ dojrzałego ananasa
125 g kiełków
125 g szpinaku baby
350 g twardego tofu
1 świeże czerwonego chili
100 g niesolonych orzeszków
olej arachidowy

 

Dressing

2 limonki
4 łyżki oliwy extra virgin
1 łyżka płynnego miodu 
1 łyżeczka sambal oelek 
1 łyżeczka tamaryndowca
1 łyżeczka jasnego brązowego cukru 

 

Reklama
Polub nas na Facebooku