Reklama

Sałatka Coleslaw z dressingiem z marakui

Sałatka Coleslaw z dressingiem z marakui

Przygotowanie

Czas przygotowania15 minut Ilość osób2 osoby Poziom trudnościłatwe

 

Na dressing, drobno zetrzyj skórkę z pomarańczy do miski i wyciśnij z niej cały sok. Przekrój marakuje na pół i wydrąż miąższ. Następnie dodaj oliwę i wymieszaj.

 
Poszatkuj kapustę, pozbywając się rdzenia. Odkrój zdrewniałe końce szparagów, następnie pokrój w drobne paski razem z obranymi dymkami i selerem. Obierz i grubo zetrzyj jabłko i marchewkę.


Wrzuć wszystkie pocięte i poszatkowane owoce i warzywa do dużej miski. Dolej dressing, wymieszaj i dopraw do smaku.

 
Sałatkę możesz od razu jeść lub jeszcze lepiej przykryj i schładzaj w lodówce przez 1-2 dni, aby warzywa lekko zmiękły, a smaki dobrze się połączyły i rozwinęły. Przed podaniem dobrze zamieszaj i pokryj odrobiną dodatkowego miąższu z marakui, posyp z wierzchu dymką i makiem.

Składniki

1 mała kapusta

3 duże szparagi

3 cebule dymki

2 gałązki selera naciowego

1 duże zielone jabłko

1 marchewka

 


Dressing z marakui

1 duża pomarańcza

3 dojrzałe marakuje, plus dodatkowe do podania

2 łyżki oliwy extra virgin

1 łyżka maku

Reklama
Polub nas na Facebooku