Reklama

Tajska sałatka z kurczakiem i mango

Tajska sałatka z kurczakiem i mango

Przygotowanie

Czas przygotowania30 minut Ilość osób5 osób Poziom trudnościłatwe

1. Na dressing zmiksuj sos rybny, sok z limonki i ocet ryżowy w małej misce. Dodaj cukier palmowy, mieszając, aż się całkowicie rozpuści. Dodaj czosnek i chili. Spróbuj, by sprawdzić czy smaki są dobrze zbalansowane. Powinny być świeże, słodkie i orzeźwiające, z głębią dodaną przez sos rybny.

2. Umieść kurczaka w głębokim garnku, przykryj wodą i zagotuj. Zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez 10-15 minut, lub do momentu, gdy będzie gotowy w środku. Przenieś do miski z lodowatą wodą, aby go ostudzić. Następnie odsącz, podziel mięso kurczaka na kawałki i przenieś do dużej miski.

3. Dodaj pozostałe składniki sałatki do miski z kurczakiem i wymieszaj do połączenia. Przełóż na talerze i delikatnie skrop dressingiem. Posyp orzeszkami, listkami kolendry oraz chili i podawaj.

 

W porcji: 271 kcal, 28,2 g białka, 5,4 g tłuszczy (1,3 g nasyconych kwasów tłuszczowych), 24,1 g węglowodanów, 21,1 g cukrów

 


Przepis: Anil Guscott

Zdjęcie: David Loftus

 

Zobacz przepis na mule po tajsku.

Składniki

  • 2 piersi kurczaka (około 300 g)
  • garść kiełków fasoli
  • garść smażonego tofu (opcjonalnie)
  • 1-2 marchewki, pokrojone w zapałki lub starte
  • 1 ogórek, bez nasion, cienko pokrojony pod skosem
  • 1 zielone mango, pokrojone w zapałki lub drobno starte
  • pęczek mięty, zebrane listki i grubo posiekane
  • 1 mała czerwona cebula, pokrojona w ćwiartki
  • 2 cebule dymki, pokrojone w drobną kostkę
  • garść pomidorów śliwkowych lub koktajlowych, przepołowionych
  • garść prażonych orzeszków ziemnych, grubo zmielonych, do podania
  • listki kolendry i drobno pokrojone czerwone chili (opcjonalnie), do podania

 


Dressing

  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 2 łyżki świeżego soku z limonki
  • 3 łyżki octu ryżowego
  • 2 łyżki cukru palmowego
  • 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
  • 1-2 czerwone lub zielone papryczki chili, bez nasion, drobno posiekane
Reklama
Polub nas na Facebooku