Reklama

Sałatka z endywii

Sałatka z endywii

Przygotowanie

Czas przygotowania15 minut Ilość osób8 osób Poziom trudnościłatwe

Mój tata używał cykorii, aby potrawy w pubie zawsze dobrze wyglądały. Ale nigdy nie widziałem, żeby ktokolwiek ją jadł. - mówi Jamie. Ale można z niej zrobić bardzo ekscytującą sałatkę.

1. Porozdzielaj listki cykorii i endywii, dobrze umyj i osusz. Upraż orzechy na patelni na średnim ogniu. Dodaj miodu na patelnię i potrząśnij nią, aby orzechy dobrze się nim pokryły. Zdejmij z ognia i odstaw do ostygnięcia.

2. Aby wykonać dressing, posiekaj czosnek i anchois najdrobniej jak możesz, umieść w misce ze sporą szczyptą soli i czarnego pieprzu, jogurtem, solidną porcją oliwy i soku z cytryny. Spróbuj, czy całość jest odpowiednio doprawiona. Następnie drobno posiekaj zioła i dodaj je. Pokrój jabłko w zapałki i wymieszaj z dressingiem, endywią i ostudzonymi orzechami.

 

Przepis: Jamie Oliver

Zdjęcie: David Loftus

 

Zobacz też jak zrobić sałatkę na ciepło.

Składniki

  • 3 czerwone endywie lub cykorie
  • 3 białe endywie lub cykorie
  • 100 g obranych orzechów włoskich
  • 1 łyżka płynnego miodu
  • ząbek czosnku
  • 1 filecik anchois
  • 150 g jogurtu naturalnego
  • oliwa extra-virgin
  • sok z cytryny
  • kilka gałązek estragonu, trybuli, natki pietruszki, zerwane listki
  • 1 zielone jabłko
Reklama
Polub nas na Facebooku