Reklama

Zimowa sałatka z mozzarellą

Zimowa sałatka z mozzarellą

Przygotowanie

Czas przygotowania15 minut Ilość osób4 osoby Poziom trudnościłatwe

Urocza, prosta sałatka, która tryska kolorami i smakiem.

1. Umyj rukolę i wysusz. Odkrój biały miąższ i skórkę z pomarańczy. Pokrój je poziomo na pół i podziel na kawałki. Wyjmij pestki z granatu i odstaw.

2. Zrób dressing z cytryny, oliwy z oliwek i szczypty soli. Wymieszaj rukolę i miętę oraz kawałki pomarańczy z dressingiem i wyłóż po trochu na 4 talerze. Postrzęp mozarellę i poukładaj na listkach z pomarańczami. Posyp grubo mielonym czarnym pieprzem. Rozrzuć ziarenka granatu. Skrop odrobiną oliwy z oliwek. Zetrzyj na wierzch pecorino i podawaj.

 

Przepis: Pete Begg
Zdjęcie: Kate Whitaker

 

Zobacz jak jeszcze wykorzystać pomarańczę w sałatce>

Składniki

100 g rukoli

2 czerwone pomarańcze

1 granat

1 cytryna

3-4 łyżki oliwy extra-virgin

kilka gałązek miety, zerwane listki

4 kulki mozzarelli, około 120 g

30 g sera pecorino

Reklama
Polub nas na Facebooku