Reklama

Szkocka sałatka z łososiem

Szkocka sałatka z łososiem

Przygotowanie

Czas przygotowania45 minut Ilość osób8 osób Poziom trudnościśrednie

1. Nagrzej piekarnik do 180 C. Przypraw łososia solą, pieprzem i startą skórką cytryny. Skrop oliwą i sokiem z połowy cytryny. Wsmaruj je w rybę. Filety włóż w „paczuszki” z dwóch kawałków folii aluminiowej i piecz w naczyniu z kamionki przez 20 minut. Po tym czasie wyjmij naczynie z piekarnika i odstaw na kolejne 20 minut. 
Porwij chleb na kawałki, zblenduj z odrobiną oliwy, soli i pieprzu aż powstaną duże okruchy. Wyłóż je na blasze i piecz przez około 10 minut, aż nabiorą brązowego koloru.

2. Jeśli przygotowujesz majonez domowej roboty, teraz jest na to dobry moment. Jeśli nie, połącz gotowy majonez z posiekaną bazylią i odrobiną soku z cytryny.

3. Do gotującej się osolonej wody wrzuć bób i jarmuż i gotuj przez 2 minuty. Dodaj koper morski i gotuj kolejną minutę. (Jeśli używasz szparagów i szpinaku, gotuj szparagi z bobem, a szpinak wrzuć tylko na 30 sekund). Odcedź i ostudź. Przypraw oliwą, sokiem z cytryny, solą i pieprzem.

4. Kiedy wszystkie elementy dania są gotowe, połóż na każdym talerzu po kawałku łososia. Dopraw do smaku odrobiną soku z cytryny i porządną łyżką majonezu na środku. Posyp łyżką lub dwiema okruchów. Sprawdź czy warzywa są odpowiednio doprawione i połóż trochę na majonezie.   

5. Dopraw liście sałat oliwą z oliwek extra virgin, solą, pieprzem i odrobiną soku z cytryny. Posyp nimi warzywa. Podaj natychmiast z ćwiartkami cytryny i ciepłym chlebem.

 

Przepis: Jamie Oliver

Zdjęcie: David Loftus

Składniki

800 g filetów z łososia, oczyszczonych

4 cytryny

oliwa z oliwek

2 kromki czerstwego chleba

5 łyżek ziołowego majonezu lub zwykłego majonezu i garść listków bazylii

400 g obranego bobu

pęczek jarmużu lub 260 g szpinaku

200 g młodych szparagów

2 garście miksu młodych sałat, takich jak rukiew wodna, rukola, mlecz i jakiekolwiek kiełki

oliwa z oliwek extra-virgin

do podania cytryna i ciepły chleb

Reklama
Polub nas na Facebooku