Reklama

Pilaw z bakłażanów i jagnięciny

Pilaw z bakłażanów i jagnięciny

Przygotowanie

Ilość osób4 osoby Poziom trudnościśrednie

1 Na dużej głębokiej patelni rozgrzej dwie łyżki oliwy. Smaż kostki bakłażana 6–8 minut, na złoto. Zdejmij z patelni i odstaw na bok.
2 Zwiększ ogień i na tej samej patelni przesmaż jagnięcinę przez 3 minuty, do zrumienienia. Posól, wyłóż mięso na sito, umieść je na garnku, by ociekł tłuszcz.
3 Rozgrzej na patelni resztę oliwy. Włóż czosnek i cebulę, smaż mniej więcej 10 minut na złoty kolor.
4 Dodaj przyprawy, mięso i kostki bakłażana, a następnie wsyp ryż. Wymieszaj, wlej wywar, posól, zakryj pokrywką. Gotuj na małym ogniu przez 20 minut, aż ryż spije płyn i zmięknie.
5 Wszystko delikatnie wymieszaj i nałóż na talerze. Posyp porwanymi listkami mięty i pistacjami, podawaj z jogurtem i harissą. 

 

Porcja: 527 kcal, tłuszcz 22,6 g (nasycone kwasy tłuszczowe 6,4 g), białko 29,4 g, węglowodany 51,6 g, cukry 8,5 g.

 

Jamie nr. 02/15

Składniki

3 łyżki oliwy
duży włoski bakłażan okrągły albo dwa fioletowe (500 g), pokrojone w 1-cm kostkę
300 g mielonej jagnięciny
2 ząbki czosnku, zmiażdżone
2 cebule, pokrojone w półtalarki
1⁄2 kopiastej łyżeczki cynamonu
1 kopiasta łyżeczka mielonego
ziela angielskiego
1 kopiasta łyżeczka
mielonego kminu
200 g długoziarnistego ryżu
700 ml wywaru z jagnięciny
30 g listków mięty, do podania
50 g posiekanych pistacji,
jogurt naturalny i harissa, do podania






Reklama
Polub nas na Facebooku