Reklama

Kuskus z dodatkami

Kuskus z dodatkami

Przygotowanie

Czas przygotowania15 minut Poziom trudnościłatwe

"Nawet najbardziej początkujący kucharze poradzą sobie z tym przepisem: polega tylko na mieszaniu i wsypywaniu. Poczują satysfakcję. Tak samo jak ci, którzy tego spróbują. Te mieszanki są nie tylko świetnym pomysłem na prezent. Gorący tagine podawany na kuskusie razem z suszonymi owocami od razu rozgrzewa w gorące dni. Zrób notatkę z instrukcji gotowania (możesz ją przepisać z opakowania kaszy) i przyklej do słoika.”

Zdecyduj, który kuskus robisz. Następnie po prostu połącz wszystkie składniki w misce i dopraw.

Jeśli robisz kuskus żurawinowo-pistacjowy, zmiażdż orzechy przed dodaniem. Jeśli wybrałeś kuskus w wersji z kardamonem i pestkami dyni, najpierw rozgnieć ziarna kardamonu. Przełóż za pomocą łyżki do torebek lub słoików.

 

WSKAZÓWKA

Ras-el-hanout to marokańska mieszanka przypraw, która zawiera do 100 różnych składników, od gałki muszkatołowej i ziela angielskiego do płatków róży. Możesz ją kupić w sklepach z orientalną żywnością.

 

 Zobacz przepis na śniadaniowy kuskus.

Składniki

PISTACJOWY KUSKUS Z ŻURAWINĄ

 200 g kaszy kuskus

1 łyżeczka suszonych płatków chili

1 łyżeczka suszonej mięty

1 łyżeczka suszonej natki

1 łyżeczka suszonej żurawiny

1 łyżeczka sułtanek

1 łyżeczka łuskanych pistacji

 

KARDAMONOWY KUSKUS Z PESTKAMI DYNI

200 g kaszy kuskus

2 łyżki pestek dyni

4 ziarenka kardamonu

1 łyżeczka ras-el-hanout (patrz wskazówka)

Reklama
Polub nas na Facebooku