Reklama

Risotto z owocami morza

Risotto z owocami morza

Przygotowanie

Czas przygotowania60 minut Ilość osób8 osób Poziom trudnościśrednie

"Małże są wyjątkowe. Nie rezygnuj z nich, bo dawno temu jakiś znajomy się nimi zatruł. Jeśli przygotowujesz je w domu wiesz, że są w dobrym stanie. Wrzuciłem małże do risotto razem z pomidorami. To kapitalne połączenie, którego twoi goście długo nie zapomną. Podobno nie dodaje się sera do owoców morza, ale widziałem znanych włoskich szefów kuchni, którzy tak robili. Używają go jednak tylko do doprawienia, więc nie przesadź z jego ilością. Decyzja należy do ciebie"

1. W dużym garnku zagotuj bulion i dodaj smardze.
2. Podgrzej wysoką patelnię o grubym dnie. Wlej trochę oliwy, dodaj cebulę, chili, czosnek, fenkuł, selera i łodyżki pietruszki. Podsmażaj na małym ogniu przez około 10 minut, żeby składniki zbytnio się nie zarumieniły. Dodaj ryż i zwiększ temperaturę. Mieszaj przez minutę i dodaj wino. Poczekaj, aż zacznie bulgotać. Wciąż mieszając dodaj pomidory, a po minucie wlej chochelkę bulionu. (Przy przygotowywaniu risotto najważniejsze jest mieszanie. Nigdy nie dodawaj tyle płynu, by przypominało zupę. Zawsze musi mieć gęstą konsystencję, gdyż dzięki temu z ryżu uwalni się skrobia, która sprawi, że risotto będzie kremowe). Wymieszaj, dolej chochlę bulionu, wymieszaj, dolej chochlę bulionu i dokładnie wymieszaj. Przygotowanie risotta powinno zająć 18 minut. Po 14 minutach dodaj owoce morza i mieszaj co minutę, by ich muszle się otworzyły, a ryż przesiąkł ich smakiem. Gdy ryż się ugotuje, dodaj trochę bulionu lub wody, by risotto było trochę bardziej delikatne i wilgotne. Grubo posiekaj pozostałe smardze i dodaj je do risotto. W razie potrzeby dopraw, dodaj sok z cytryny. Podawaj risotto posypane listkami pietruszki i fenkułu oraz parmezanem.
 

Przepis: Jamie Oliver

Zdjecie: Lisa Linder

 

Zobacz przepis na risotto ze szparagami.

Składniki

1,5 litra bulionu drobiowego lub warzywnego

garść suszonych smardzy (namoczonych w gorącej wodzie)

oliwa z oliwek

1 cebula, drobno posiekana

1 świeża papryczka chili, pozbawiona nasion i drobno posiekana

4 ząbki czosnku, obrane i pokrojone

bulwa fenkułu, obrana i drobno pokrojona (zostaw zielone listki)

2 łodygi selera naciowego, pokrojone

pęczek świeżej pietruszki (listki i łodyżki posiekaj osobno)

700 g ryżu na risotto

200 ml białego wina

puszka pomidorów śliwkowych (400g)

1 kg małż i omułków jadalnych

skórka i sok z dwóch cytryn

odrobina parmezanu do podania (opcjonalnie)

Reklama
Polub nas na Facebooku