Reklama

Łososiowe tacos w pięciu smakach

Łososiowe tacos w pięciu smakach

Przygotowanie

Czas przygotowania30 minut Ilość osób4 osoby Poziom trudnościłatwe

Natrzyj mięso łososia (nie skórę) przyprawą pięciu smaków, odrobiną oleju oraz sporą szczyptą soli morskiej i czarnego pieprzu.

Rozgrzej patelnię z nieprzywierającą powłoką na średnim ogniu i umieść na niej łososia stroną ze skórą w dół i smaż 8-9 minut, aż będzie prawie upieczony, a skórka chrupiąca.

Przewróć filety na drugą stronę, natychmiast zdejmij z ognia i pozwól, żeby doszły przy pomocy ciepła z patelni.

Zachowaj kilka gałązek kolendry na później, zerwij i drobno posiekaj listki pozostałej kolendry oraz liście mięty. Połącz z jogurtem i dopraw do smaku.

Używając obieraczki, ogórka obierz w cienkie wstążki i umieść w misce. Obierz i drobno posiekaj szalotkę i chilli, również wrzuć do miski. Skrop octem, dodaj szczyptę cukru i soli i wymieszaj rękoma dla połączenia smaków.

Rozłóż tortille na talerzach, na nich rozmieść filety z łososia, pozostawiając ich chrupką skórkę. Dodaj porcję ziołowego jogurtu oraz przyprawionego ogórka (odciskając ewentualny nadmiar płynu) i posyp pozostałymi listkami kolendry. Zroluj i rozkoszuj się smakiem.

Składniki

4 filety z łososia ze skórą x 125 g każdy, z proekologicznego źródła

2-3 łyżeczki azjatyckiej przyprawy pięciu smaków

oliwa z oliwek

1/2 pęczka świeżej kolendry

1/2 pęczka świeżej mięty

150 g jogurtu naturalnego beztłuszczowego

1 ogórek

2 szalotki

1 świeże czerwone chilli

1 łyżka octu z białego wina

1 szczypta cukru

4 kukurydziane lub pszenne tortille

Reklama
Polub nas na Facebooku