Reklama

Kanapki z paluszkami rybnymi

Kanapki z paluszkami rybnymi

Przygotowanie

Czas przygotowania60 minut Ilość osób6 osób Poziom trudnościśrednie

Rozgrzej piekarnik do najniższego ustawienia.

Umieść puree w dużej misce, a następnie pokrój dymkę.

Ustaw rondelek na średnim ogniu i dodaj odrobinę oliwy z oliwek i dymki.

Gotuj przez około 10 minut lub do momentu, aż zmiękną.

Bułkę tartą rozłóż na blasze i piecz w piekarniku przez 5-7 minut do wyschnięcia, a następnie odstaw na bok.

Podnieś temperaturę do 200 stopni.

Cebulę umieść w robocie kuchennym z kukurydzą, groszkiem i pozostałymi warzywami. Oberwij listki pietruszki, odłóż na bok, łodygi wrzuć do robota kuchennego. Miksuj krótko, do połączenia składników, użyj gumowej szpatułki, aby zeskrobać masę do miski z ziemniakami.

Wymieszaj wszystko razem, dopraw szczyptą soli morskiej, czarnego pieprzu i skórki z cytryny.

Opcjonalnie, rozgnieć wszystko razem z ziemniakami w dużej misce.

Wyłóż blachę do pieczenia pergaminem. Podziel mieszankę warzyw na 12 części. Rozwałkuj każdą w kulkę i uformuj na kształt paluszków.

Każdy paluszek umieść na blasze, następnie schłodź w lodówce przez około 10 minut, aby stwardniały.

Przesiej mąkę do miski i wymieszaj z papryką. Rozbij jajka w innej misce i ubij dobrze trzepaczką.

Dorzuć bułkę tartą do ostatniej miski.

Wyciągnij paluszki z lodówki. Po kolei obtaczaj w mące i jajku, następnie w bułce tartej.

Umieść z powrotem na blasze, skrop olejem i piecz przez 12-15 minut, aż uzyskają złocisty kolor i się upieką.

W międzyczasie przygotuj kanapki, usuń zewnętrzne części sałaty i wybierz mniejsze liście. Opłucz i osusz papierem, odstaw na bok.

W małej misce wymieszaj majonez i jogurt wraz z wyciśniętym sokiem z cytryny.

Gdy paluszki są gotowe, wyciągnij je z piekarnika.

Bułeczki z paluszkami wypełnij: sałatą, pietruszką, mieszanką majonezu, a na wierzch połóż ściętą rzeżuchę.

Pysznie smakują podane z ćwiartkami pieczonych ziemniaków.

 

 

Zobacz przepis na bułki z homarem.

Składniki

•   300 g pozostałości puree (ze słodkich jak i zwykłych ziemniaków)

•   6 sztuk cebuli dymki

•   oliwa z oliwek

•   100 g swieżej bułki tartej

•   50 g ziaren kukurydzy

•   50 g świeżego groszku (albo mrożonego, po rozmrożoniu)

•   50 g resztek ugotowanych warzyw, tj. brokuły, kalafior, marchew, kilka gałązek pietruszki

•   1/4 - 1/2 cytryny

•   4 łyżki mąki

•   1/2  łyżki słodkiej wędzonej papryki

•   3 duże jajka z wolnego chowu

•   1 sałata

•   2 łyżki majonezu

•   2 łyżki jogurtu greckiego

•   6 miękkich bułek

Reklama
Polub nas na Facebooku