Reklama

Paella z owocami morza

Paella z owocami morza

Przygotowanie

Czas przygotowania120 minut Ilość osób8 osób Poziom trudnościtrudne

"Cudownie jest przyrządzić wywar ze świeżych krewetek, ale jeśli nie masz czasu, zastąp je rybą ugotowaną na wolnym ogniu i doprawioną papryką oraz szafranem. "

Zacznij od ugotowania bulionu. Obierz i grubo posiekaj cebulę, a następnie obierz czosnek, pozostawiając ząbki w całości.

Rozgrzej 3 łyżki oliwy z oliwek w dużej patelni na średnim ogniu i podsmaż cebulę z czosnkiem, papryką, liśćmi laurowymi, skorupkami i głowami krewetek. Smaż przez 10 minut, mieszając od czasu do czasu.

Dodaj wino i wywar rybny oraz doprowadź do wrzenia. Zmniejsz temperaturę i gotuj przez 30 minut lub do momentu, aż objętość zacznie się zmniejszać.

Przecedź przez durszlak do dużego naczynia i odstaw, aż do momentu kiedy będzie potrzebny (gdy zaczniesz robić paellę, wystarczy podgrzać bulion, ale nie doprowadzając do wrzenia).

Przechodząc do sofrito, obierz i pokrój w kostkę cebulę i czosnek, a następnie wsyp na dużą patelnię, na której podsmaż składniki na średnim ogniu z dodatkiem 3 łyżek oliwy z oliwek i papryki. Smaż przez 7 do 8 minut, aż zmiękną i się zarumienią na złoto.

Następnie dolej wino i gotuj przez 1 do 2 minut, po czym zetrzyj na grubo pomidory, oddzielając skórki. Mieszając i gotuj przez kolejne 5 minut.

Po tym czasie obniż temperaturę i gotuj przez 30 minut, aż całość zgęstnieje w pięknym sosie. Przełóż do miski.

Aby zrobić paellę, wypestkuj i posiekaj paprykę w duże kawałki. Pokrój żabnicę w duże kawałki, a następnie pokrój kałamarnicę. Umyj dokładnie obydwa gatunki małż, odrzucając wszystkie, które pozostają otwarte podczas opukiwania. 

Połowę oliwy z oliwek podgrzej na dużej patelni do paelli na średnim ogniu i gotuj paprykę przez 5 minut, aż zmięknie. Następnie przełóż do oddzielnej miski za pomocą łyżki cedzakowej. Odłożyć na bok.

Dodaj żabnicę na patelnię, dopraw obficie i gotuj przez 10 minut lub do miękkości. Przełóż do miski i odstaw.

Rzuć kalmary na patelnię i gotuj 1 do 2 minut, a następnie wrzuć je do miski z żabnicą. Odstaw do czasu, aż będą potrzebne.

Dodaj pozostałą oliwę na patelnię, wsyp ryż i rozłóż równomierną warstwą, podsmażając na małym ogniu. Mieszaj i smaż przez 5 minut, aż ryż osiągnie złotą barwę.

Wymieszaj sofrito z ryżem i gotuj przez 2 minuty, a następnie dodaj gorący bulion z krewetek i doprowadzić całość do wrzenia. Gotuj przez kolejne 2 minuty.

Pod koniec posyp szafranem i papryką ryż, zmniejsz ogień do małego i gotuj bez mieszania przez 10 do 12 minut, aż cały płyn niemal całkowicie wsiąknie w ryż.

Ułóż paprykę, żabnicę, kalmary, krewetki, małże i omułki równomiernie na wierzchu paelli. Należy gotować jeszcze przez około 8 minut, obracając krewetki w połowie duszenia, aż małże i omułki będą otwarte (wyrzuć te, które zostaną zamknięte), a krewetki ugotowane.

Na koniec skrop odrobiną oliwy z oliwek, przykryj patelnię folią aluminiową i kilkoma czystymi ściereczkami i odstaw na 5 minut przed podaniem.

Składniki

• 2 zielone papryki
• 2 czerwone papryki
• 200 ml oliwy z oliwek
• 750 g żabnicy, z łowisk certyfikowanych
• 500 g oczyszczonych kalmarów, z łowisk certyfikowanych
• 125 g otworzonych omółków, z łowisk certyfikowanych
• 125 g otworzonych małży, z łowisk certyfikowanych
• 1 kg ryżu  
• 1 duża szczypta szafranu
• 1 łyżeczka papryki
• 8 dużych krewetek, z łowisk certyfikowanych
• Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia

Wywar z krewetek
• 1 cebula
• 6 ząbków czosnku
• oliwa z oliwek
• 1 łyżka papryki
• 2 świeże liście laurowe
• 30 dużych krewetek z głowami i skorupkami (zapytaj sprzedawcę w sklepie rybnym o takie), z certyfikowanych łowisk
• 200 ml białego wytrawnego wina
• 2 litry wywaru z ryb

Sofrito
• 3 duże cebule
• 3 ząbki czosnku
• oliwa z oliwek
• ½ łyżki papryki
• 100 ml białego wytrawnego wina
• 6 dojrzałych pomidorów

Reklama
Polub nas na Facebooku