Reklama

Langustynki z cytrynowym masłem

Langustynki z cytrynowym masłem

Przygotowanie

Czas przygotowania15 minut Ilość osób5 osób Poziom trudnościłatwe

Mrożone langustynki zazwyczaj są już podgotowane, więc prawdopodobnie wystarczy je tylko odmrozić przed dodaniem dodatków. Gotowanie w winie, nie będzie koniecznie.

1. Jeśli twoje langustynki są mrożone, całkowicie je rozmróź. Aby przygotować masełko z cytryną i pieprzem, zmiksuj wszystkie składniki z odrobiną soli. Odstaw.

2. Rozgrzej grill. W międzyczasie połącz na patelni langustynki i wino, jeśli go używasz. Zagotuj, przykryj, zmniejsz ogień i podgrzewaj przez 5 minut. Zdejmij z ognia i lekko ostudź.

3. Umieść langustynki na desce do krojenia i przetnij wzdłuż na pół, usuwając czarną żyłkę w ogonie. Umieść na blaszce do pieczenia. Pokryj masłem cytrynowym, posyp bułką tartą, skrop oliwą i dodaj połówki cytryny na blaszkę. Grilluj 5-10 minut, aż nabiorą złotego koloru. Podawaj posypane skórką z cytrusów razem z grillowaną cytryną.

 

 

 

Przepis: Abi Fawcett

Zdjęcie: Jan Baldwin

Składniki

  • 1 kg langustynek, około 18, świeżych, jeśli są dostępne
  • 400 ml białego wina lub wody (opcjonalnie)
  • 50 g świeżej bułki tartej
  • oliwa z oliwek, do skropienia
  • połówki cytryny
  • skórka z 1 cytryny

 
Masełko z cytryną i pieprzem

  • 100 g miękkiego masła
  • 2 łyżeczki gruboziarnistego czarnego pieprzu
  • skórka z 1 cytryny
Reklama
Polub nas na Facebooku