Reklama

Morszczuk z duszonymi karczochami

Morszczuk z duszonymi karczochami

Przygotowanie

Czas przygotowania30 minut Ilość osób4 osoby Poziom trudnościłatwe

Duszone karczochy bez problemu posłużą za przystawkę, antipasti lub dodatek do dania.

1. Podgrzej oliwę w płytkim rondlu. Dodaj szalotki i gałązki tymianku i gotuj bardzo delikatnie, pod przykryciem przez 10 minut lub do momentu, gdy zmiękną. Dodaj karczochy i bekon i podduś je delikatnie przez 5 minut, aż z boczku zacznie się wytapiać tłuszcz.

2. Dodaj octu i bulionu. Kontynuuj gotowanie przez 15 minut, aż karczochy będą miękkie. Dodaj groszek. Na dnie garnka powinien nadal być płyn, więc jeśli wygląda sucho, dodaj trochę wody z czajnika. Gotuj przez 6-8 minut lub do momentu, gdy zmięknie. Zdejmij patelnię z ognia, dopraw do smaku. Odstaw, pod przykryciem, na czas gotowania ryby.

3. Podgrzej odrobinę oliwy na nieprzywieralnej patelni. Dopraw filety rybne i włóż na patelnię, skórą do dołu i smaż na średnim ogniu przez 3 minuty, aż skórka będzie złota i chrupiąca. Przekręć i smaż przez kolejne 1-3 minuty, w zależności od grubości filetu. Na koniec wymieszaj warzywa z oliwą i podawaj w temperaturze pokojowej z rybą i ćwiartkami cytryny.
 

W porcji: 361 kcal, 14,8 g tłuszczy (3 g nasyconych kwasów tłuszczowych), 34,4 g białka, 15,3 g węglowodanów, 3,6 g cukrów

 


Przepis: Pete Begg

Zdjęcie: Anders Sconnemann

Składniki

  • oliwa extra-virgin
  • 8 małych szalotek, w całości
  • kilka listków tymianku
  • 4 fioletowe karczochy, usunięte zewnętrzne liście i serca, pokrojone na 6 części
  • 3 plastry bekonu, podzielone na 2 cm paski
  • ocet winny z sherry
  • 200 ml bulionu z kurczaka
  • garść mrożonego groszku
  • 4 x 125 g–150 g filety z morszczuka, ze skórą
  • 1 cytryna, pokrojona na ćwiartki, do podania
Reklama
Polub nas na Facebooku