Reklama

Łosoś z czosnkiem i pomidorami

Łosoś z czosnkiem i pomidorami

Przygotowanie

Czas przygotowania15 minut Ilość osób4 osoby Poziom trudnościłatwe

Rozgrzej na patelni solidną porcję oliwy i smaż na niej czosnek aż zmięknie i się skarmelizuje. Dodaj pomidory i gotuj je do miękkości. Na drugiej patelni również podgrzej oliwę na średnim ogniu. Dopraw łososia i smaż skórą do dołu przez 3 minuty. Przewróć, dodaj na patelnię ćwiartki limonki i podgrzewaj jeszcze przez 2 minuty lub do czasu gdy łosoś osiągnie twój ulubiony stan wysmażenia. Dodaj do sosu miętę i koperek. Przewróć filety i podawaj.

 

Przepis: Andy Harris
Zdjęcie: David Loftus

Składniki

oliwa z oliwek

1 główka, młodego czosnku, posiekana w cienkie plasterki (jeśli nie masz młodego czosnku, użyj 2 posiekanych ząbków czosnku i 1 pokrojoną bulwę kopru włoskiego)

1 opakowanie pomidorków koktajlowych, rozgniecionych

4 filety łososia

1 cytryna, pokrojona w cienkie plasterki

po garści siekanej mięty i bazylii

Reklama
Polub nas na Facebooku