Reklama

Azjatycka sałatka z owocami morza

Azjatycka sałatka z owocami morza

Przygotowanie

Czas przygotowania15 minut Ilość osób4 osoby Poziom trudnościłatwe

1. Podgrzej oliwę z oliwek na małej patelni na średnim ogniu, dodaj kalmara i gotuj przez 3-4 minuty. Zwiększ ogień, dodaj sos sojowy i mieszaj cały czas przez kolejne 2 minuty, lub do momentu, gdy kalmar będzie miękki i pokryje się soją. Przenieś do miski.

2. Połącz wszystkie składniki dressingu w innej misce.

3. Włóż kalmara, ośmiornicę, krewetki i liście sałaty w misce. Dodaj dressing i dobrze połącz. Posyp jadalnymi kwiatami i podawaj.

 

W porcji: 213 kcal, tłuszcze: 14,2 g (nasycone kwasy tłuszczowe: 2,2 g), białko: 19,7 g, węglowodany: 14,3 g, cukry: 0,6 g

 

Przepis: Andy Harris

Zdjęcie: Tara Fisher

Składniki

1/2 łyżki oliwy z oliwek

1 kalmar, oczyszczony i pokrojony

1/2 łyżki sosu sojowego

250 g ugotowanej ośmiornicy, pokrojonej

8 krewetek, ugotowanych i obranych

solidna garść liści sałaty

mała garść jadalnych kwiatów

 


Dressing z owocu yuzu i sezamu

3 łyżki oleju z prażonego sezamu

1/2 łyżki sosu sojowego

1 łyżeczka mieszanki przypraw togarashi

1 łyżka ziaren sezamu, uprażonych

Reklama
Polub nas na Facebooku