Reklama

Rybne curry

Rybne curry

Przygotowanie

Czas przygotowania30 minut Ilość osób8 osób Poziom trudnościłatwe

1. Podgrzej olej arachidowy w dużym garnku i smaż ziarna musztardy z liśćmi curry, aż nasiona zaczną się prażyć. Dodaj cebulę, czosnek i chili i gotuj na średnim ogniu przez 5 minut, do miękkości. Zmieszaj razem sproszkowane chili z kurkumą z odrobiną wody. Następnie wmieszaj do zawartości patelni. Smaż minutę, dodaj rybę, mleko kokosowe i pomidory. Dopraw.

2. Doprowadź do wrzenia i gotuj na małym ogniu przez 20 minut lub do momentu, gdy ryba będzie gotowa, a sos się zredukuje. Podawaj potrawę posypaną posiekaną kolendrą z ryżem basmati i ciepłymi chlebkami naan.

 

 

Przepis: Georgie Socratous

Zdjęcie: Sam Stowell

Składniki

olej arachidowy

1 łyżeczka ziaren musztardy

20 listków curry

6 szalotek, pokrojone w cienkie paski

4 ząbki czosnku, pokrojone w cienkie paski

1 x 2,5 cm kawałek imbiru, pokrojony w cienkie paski

1 zielone chili, pokrojone w cienkie paski

1 łyżka chili w proszku

1 łyżeczka kurkumy

750 g filetów z białej ryby pokrojonych w kostkę

1 x 400 ml puszka mleczka kokosowego

1 x 400 ml puszka posiekanych pomidorów

posiekana kolendra, ryż basmati i chlebki naan, do podania

Reklama
Polub nas na Facebooku