Reklama

Pieczony łosoś z gotowanymi jajkami

Pieczony łosoś z gotowanymi jajkami

Przygotowanie

Czas przygotowania30 minut Ilość osób8 osób Poziom trudnościłatwe

Jeśli możesz, użyj dzikiego łososia. Ma głębszy, lekko słodszy smak niż odmiany hodowlane. Jest cudowny i ma różowy odcień.

1. Nagrzej piekarnik do 180 st. C. Za pomocą tłuczka i moździerza rozgnieć ziarenka kopru włoskiego z solidną porcją soli morskiej i mielonego czarnego pieprzu. Umieść łososia skórą do dołu na blaszce do pieczenia i posyp z wierzchu przyprawami i skórką z cytryny. Piecz w piekarniku przez 15-20 minut, aż ryba upiecze się w środku, ale będzie nadal soczysta. (Jeśli używasz dzikiego łososia, zmniejsz czas pieczenia do 10-12 minut.)

2. Wymieszaj śmietanę z połową soku z cytryny, chrzanem, solidną porcja oleju i szczyptą soli oraz pieprzu do smaku. Zagotuj garnek z posoloną wodą.

3. Gdy łosoś będzie gotowy, pozwól mu trochę ostygnąć, zanim zdejmiesz skórę i podzielisz na kawałki. Gotuj przepiórcze jajka przez 2 minuty lub kurze przez 5. Ostudź w misce z zimną wodą i delikatnie obierz.

4. Wyłóż porcje śmietankowego chrzanu na talerze. Pokryj kilkoma kawałkami łososia i odrobiną roszponki. Podziel jajka na połówki lub ćwiartki i rozłóż wokół łososia, przeznaczając 2 jajka przepiórcze lub jedno kurze na osobę. Na koniec ponakładaj kilka gałązek koperku i solidną porcję oliwy extra-virgin.

 


 

Przepis: Anna Jones

Zdjęcie: Yuki Sugiura

Składniki

1 łyżeczka nasion kopru włoskiego

1 x 1 kg płatu łososia lub 2 x 500 g filetów z dzikiego łososia

skórka i sok z 1 cytryny

6 łyżek tłustej kwaśnej śmietany

oliwa extra-virgin

3 łyżki świeżo startego chrzanu (lub ze słoika, jeśli nie możesz znaleźć świeżego)

16 jajek przepiórczych lub 8 jaj kurzych, ekologicznych

2 duże garści roszponki, umytej

mały pęczek kopru

Reklama
Polub nas na Facebooku