Reklama

Małże z Guinnessem

Małże z Guinnessem

Przygotowanie

Czas przygotowania30 minut Ilość osób2 osoby Poziom trudnościłatwe

W garnku roztop masło i podduś szalotkę, czosnek i boczek przez 4-5 minut. Dodaj połowę ziół, listek laurowy, sól i pieprz. Dodaj małże, następnie Guinnessa. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień, przykryj i duś przez 3-5 minuty, aż małże się otworzą. Usuń wszystkie, które pozostały zamknięte. Wymieszaj ze śmietaną i pozostałymi ziołami, dopraw do smaku i podawaj z chlebem.

 

 

Przepis: Kate McCullough
Zdjęcie: David Loftus

Składniki

kawałek masła
1 szalotka, posiekana
2 ząbki czosnku, posiekane
2 plasterki wędzonego boczku, posiekane
mały pęczek natki
1 listek laurowy
1 kg małży, oczyszczonych
250 ml Guinnessa
50 ml śmietany kremówki

Reklama
Polub nas na Facebooku