Reklama

Krewetkowe curry

Krewetkowe curry

Przygotowanie

Czas przygotowania30 minut Ilość osób2 osoby Poziom trudnościśrednie

1. Podgrzej 3 łyżki oleju na patelni. Gdy zacznie się prawie dymić dodaj połowę nasion gorczycy, kozieradkę, imbir i połowę liści curry. Podsmażaj mieszając przez kilka sekund, następnie dodaj cebulę i gotuj na średnim ogniu, aż całość nabierze ciemnozłotego koloru.

2. Dodaj sproszkowane chili, kolendrę i kurkumę. Mieszaj przez kilka sekund. Dodaj pomidory i kokum (albo owoc tamaryndowca). Gotuj na wolnym ogniu do momentu, gdy zobaczysz, że olej zaczyna się oddzielać od sosu. Dodaj kilka łyżek wody, aby sos powrócił do pierwotnej konsystencji. Dopraw solą i dodaj krewetki. Gotuj na wolnym ogniu, aż krewetki się ugotują, a sos lekko zredukuje. Wtedy dodaj mleko kokosowe, zagotuj i zmniejsz ogień.

3. Na drugiej patelni podgrzej 1 łyżkę oleju, suszone chili i pozostałą gorczycę oraz liście curry. Smaż przez około 10 sekund i dodaj do curry. Podawaj z ryżem basmati.

 

Przepis: Deep Mohan Singh Arneja

Zdjęcie: Tara Fisher

Składniki

4 łyżki oleju kokosowego (lub roślinnego)

1 łyżeczka nasion czarnej gorczycy

1 łyżeczka nasion kozieradki

1 łyżka posiekanego świeżego imbiru

12 listków curry, świeżych lub suszonych

3 małe czerwone cebule, drobno posiekane

1 łyżeczka przyprawy chili

1 łyżka mielonej kolendry

1 łyżeczka mielonej kurkumy

150 g pomidorów, posiekanych

1 łyżka kokum (lub 20 ml miąższu z tamaryndowca)

12 obranych krewetek królewskich

400 ml mleczka kokosowego

2 suszone czerwone chili

ryż basmati do podania

Reklama
Polub nas na Facebooku