Reklama

Grillowany łosoś po japońsku z sałatką z wodorostów

Grillowany łosoś po japońsku z sałatką z wodorostów

Przygotowanie

Czas przygotowania30 minut Ilość osób4 osoby Poziom trudnościtrudne

1.      Rozgrzej piekarnik z funkcją grilla do wysokiej temperatury i wyłóż płytką brytfannę folią. Umieść w niej łososia skórą do dołu, polej sosem sojowym, miodem i posyp przyprawą togarashi.

2.      Naczynie umieść w piekarniku na 15-18 minut, aż ryba nabierze ciemnej barwy i kruchości. Wyjmij, polej wyciśniętym sokiem z limonki i odstaw.

3.      Na małej patelni, na średnim ogniu upraż ziarna sezamu. Następnie je odstaw.

4.      Składniki dressingu umieść w misce i dynamicznie mieszaj, aż się połączą. Zanurz w nim wodorosty, dymkę, a następnie sałatę. Rozłóż na talerzach, na wierzchu umieść kawałki łososia i posyp uprażonymi ziarnami sezamu.

Składniki

500 g filet z łososia, bez skóry i ości 
2 łyżki sosu sojowego o obniżonej zawartości soli
2 łyżki miodu akacjowego
1 łyżka przyprawy togarashi
sok z 1 limonki
1 łyżka ziaren czarnego sezamu
20 g sałatki z suszonych wodorostów lub wodorostów wakame, poszatkowanych
4 posiekane dymki
1 główka sałaty rzymskiej porwanej na duże kawałki

Dressing:
skórka starta z 2 limonek, sok z 1 limonki
skórka i sok z 1 pomarańczy
3 cm kawałek imbiru, obrany i starty
1 rozgnieciony ząbek czosnku
1 łyżka sosu sojowego o obniżonej zawartości soli
1 łyżka oleju sezamowego

Reklama
Polub nas na Facebooku