Reklama

Sałatka z pieczonych warzyw

Sałatka z pieczonych warzyw

Przygotowanie

Czas przygotowania60 minut Ilość osób6 osób Poziom trudnościśrednie

Wypróbuj w połączeniu z grillowanymi kotletami jagnięcymi.

1. Nagrzej piekarnik do 220 st. C. Do brytfanki do pieczenia włóż pomidory, papryki, cebulę i czosnek. Skrop oliwą, posyp solą morską i piecz przez 45 minut lub do czasu, aż warzywa będą miękkie i przyrumienione.

 

2. Przenieś papryki na drewnianą deskę do krojenia i jak najszybciej usuń z nich skórkę. Oczyszczone z nasion i obrane papryki pokrój na paski i przełóż do dużej miski. Dodaj upieczone pomidory, cebule i czosnek. Do miski przelej też cały powstały przy pieczeniu sok. Teraz możesz dodać kapary, sok z cytryny i oliwę z oliwek. Dopraw całość papryką w proszku, solą morską i świeżo mielonym pieprzem. Wymieszaj składniki za pomocą dłoni. Podawaj na ciepło lub zimno, skrapiając wcześniej odrobiną oliwy.

 

Przepis: Andy Harris

Zdjęcie: David Loftus

Składniki

6 pomidorów śliwkowych, przepołowionych

4 długie czerwone papryki

2 żółte papryki

2 duże czerwone cebule, nieobrane, pokrojone na ćwiartki

6 ząbków czosnku, nieobranych

1 łyżka kaparów

1 łyżka papryki w proszku

4 łyżki oliwy extra virgin, plus trochę do skropienia

sok z połowy cytryny

Reklama
Polub nas na Facebooku