Reklama

Marchewki z sosem czosnkowym

Marchewki z sosem czosnkowym

Przygotowanie

Czas przygotowania60 minut Ilość osób6 osób Poziom trudnościłatwe

1.     Nagrzej piekarnik do temperatury 200 st. C. Umieść marchewki i czosnek na dużej blasze do pieczenia. Dodaj nasiona kolendry, ocet winny oraz oliwę i obtocz w nich marchewkę z czosnkiem. Dopraw solą i pieprzem.

2.     Piecz w piekarniku przez 45 minut, aż marchewki zmiękną i się skarmelizują, ale nadal zachowają chrupkość. Usuń czosnek, gdy zacznie się karmelizować lub gdy będzie sprawiał wrażenie, że się przypala.

3.     Wyciśnij czosnek ze skórki i dobrze rozgnieć. Wymieszaj z jogurtem i podawaj w miseczce obok pieczonych marchewek.


W porcji: 156 kcal, 9,1 g tłuszczy (4 g nasyconych), 4,6 g białka, 12,1 g węglowodanów,  8 g cukrów

 

Przepis: Susie Theodorou
Zdjęcie: Anders Sconnemann

Składniki

• 750 g średniej wielkości marchewek, przekrojonych wzdłuż 

• 1 główka czosnku, rozdzielona na ząbki i rozgnieciona, ze skórką

• 1 łyżka nasion kolendry, lekko rozgniecionych

• 1 łyżka octu winnego 

• 2 łyżki oliwy z oliwek

• 300 ml gęstego jogurtu greckiego

Reklama
Polub nas na Facebooku