Reklama

Kuleczki ryżowe z groszkiem, miętą i bazylią

Kuleczki ryżowe z groszkiem, miętą i bazylią

Przygotowanie

Czas przygotowania30 minut Ilość osób4 osoby Poziom trudnościtrudne

1. Podgrzej oliwę z oliwek na patelni, dodaj połowę cebuli i podsmażaj do miękkości. Następnie dorzuć czosnek i gotuj przez kolejną minutę. Zwiększ temperaturę, dodaj ryż i podsmażaj przez parę minut, aż ryż stanie się półprzezroczysty.

2. Dodaj wino i gotuj, aż ryż wchłonie cały płyn. Następnie stopniowo dolewaj bulion warzywny. Gotuj na wolnym ogniu, aż ryż będzie miękki. Możesz nie potrzebować całego bulionu. Dodaj groszek i gotuj przez kolejne parę minut.

3. Wyłącz palnik. Dodaj masło, parmezan, resztę cebuli, skórkę z cytryny, zioła i przyprawy. Zostaw wszystko do ostygnięcia.

4. Weź niewielką ilość masy ryżowej i uformuj ją w kulkę. Zanurz w rozmieszanym jajku i obtocz w bułce tartej. Podgrzej wystarczającą ilość oleju na głębokiej patelni, by można było zanurzyć w nim kuleczki do połowy. Smaż je przez 3-4 minuty na każdej stronie do uzyskania złocistego koloru. Tłuszcz odsącz przy użyciu papierowego ręcznika kuchennego. Podawaj z zieloną sałatą z sokiem z cytryny.

W jednej porcji: wartość energetyczna 744 kalorie, 48,5 g tłuszczu (w tym 9,2 g nasyconych), 16,0 g białka, 56,4 g węglowodanów, 2,6 g cukru.

 

Przepis: Rebecca Rauter
Zdjęcie: Maja Smend

Składniki

• 1 łyżka oliwy z oliwek

• 5 młodych cebul, drobno posiekanych
• 1 mały ząbek czosnku, drobno posiekany

• 160 g ryżu arborio

• 80 ml białego wina

• 500 ml gorącego bulionu warzywnego

• 40 g świeżego lub mrożonego groszku

• 20 g masła

• 20 g parmezanu

• Starta skórka i wyciśnięty sok z 1 cytryny

• 2 gałązki mięty, liście posiekane

• ½ pęczka bazylii, liście posiekane

• 2 roztrzepane jajka

• 200 g bułki tartej

• olej roślinny do smażenia

Reklama
Polub nas na Facebooku