Reklama

Paluszki krabowe z sałatką z awokado

Paluszki krabowe z sałatką z awokado

Przygotowanie

Czas przygotowania30 minut Ilość osób4 osoby Poziom trudnościśrednie

1 W misce wymieszaj mięso krabowe, cytrynę, kolendrę, połowę harissy i szczyptę czarnego pieprzu. Rozłóż arkusz ciasta i nałóż łyżeczką jedną czwartą mieszanki na środek (nie przesadź z ilością), zostaw 2 cm z każdej strony, przytnij ciasto w razie potrzeby.

2 Upchnij nadzienie,a następnie zawiń całość w pakunek – jedną z krawędzi ciasta przełóż nad nadzieniem, zawiń boki, a następnie złóż ostatni bok, żeby zamknąć. Pędzelkiem nałóż na ostatnią krawędź ubite jajko i dociśnij lekko, żeby uszczelnić. Powtórz ten krok, aby zrobić pozostałe cegiełki.

3 Wypełnij dużą patelnię głębokości 5 cm olejem i umieść ją na średnim ogniu. Gdy olej się nagrzeje, smaż po dwie cegiełki naraz przez 4-5 minut,  przekładając je w połowie czasu. Smaż, aż się zarumienią . Zdejmij z patelni łyżką durszlakową i umieść na papierze kuchennym.

4 Zrób dressing. Wymieszaj kolendrę z miętą, dymką, sokiem z cytryny i oliwą.

5 Ułóż na talerzu sałatę z rzeżuchą. Dodaj miąższ z awokado, skrop dressingiem i oprósz nasionami granatu.

6 Wymieszaj w misce jogurt z pozostałą harissą i podaj do sałatki z awokado i cegiełkami krabowymi.

 

1 porcja zawiera: wartość energetyczna: 618 kcal, tłuszcze: 41,9 g (w tym nasycone: 6,7 g), białko: 32,4 g, węglowodany: 27,6 g, cukier: 3,1 g

 

Magazyn Jamie nr.01/15 

 

Składniki

• 500 g mięsa krabowego
• sok z 1cytryny
• pęczek kolendry
• 2 łyżeczki harissy
• 4 arkusze ciasta filo
• 1 ubite jajko
• oliwa z oliwek
• 6 łyżek jogurtu, do podania

Sałatka z awokado
• pęczek kolendry
• pęczek mięty
• 2 dymki drobno posiekane
• sok z 1 cytryny
• 5 łyżek oliwy z oliwek
• 1 sałata lodowa
• 1 pęczek czerwonej lub zielonej rzeżuchy lub mieszanka obu
• 2 dojrzałe awokado, przepołowione, bez pestki
• 1 granat, nasiona oddzielone

Reklama
Polub nas na Facebooku