Reklama

Koktajl z krewetek

Koktajl z krewetek

Przygotowanie

Czas przygotowania15 minut Ilość osób4 osoby Poziom trudnościłatwe

Rozgrzej porcję oliwy na patelni na wysokim ogniu. Rozgnieć i dodaj czosnek, wymieszaj ze 1 szczyptą pieprzu cayenne i krewetkami tygrysimi (możesz je naciąć wzdłuż grzbietu jeśli chcesz)

Mieszaj krewetki przez 3 do 4 minut lub do momentu, aż się wysmażą. Zdejmij z ognia i odstaw.

Na sos wymieszaj sok z cytryny z pozostałymi składnikami w misce i odstaw.

Podziel sałatę, pokrój w kostkę ogórka, cienko pokrój pomidory i oberwij listki mięty. Następnie poukładaj warstwami w miseczkach lub słoikach. Dorzuć większość rzeżuchy.

Dodaj obrane krewetki, polej sosem i na koniec wyłóż mięso kraba, brązowe krewetki (jeśli ich używasz) i więcej rzeżuchy.

Dodaj szczyptę pieprzu cayenne i nałóż jedną lub dwie gorące krewetki na brzeg miski lub słoika. Podawaj z ćwiartką cytryny do skropienia.

 

Zobacz jak inaczej przygotować krewetki.

Składniki

oliwa z oliwek

1/2 ząbka czosnku

pieprz cayenne

8 nieobranych, dużych, surowych krewetek tygrysich

1/4 sałaty lodowej

1/4 ogórka

1-2 dojrzałe pomidory

1 gałązka świeżej mięty

1 małe opakowanie rzeżuchy

50 g obranych małych krewetek

100 g mieszanki białego i ciemnego mięsa kraba

50 g brązowych krewetek, opcjonalnie

1 cytryna

 

Sos Marie Rose

1/2 cytryny

1 porcja brandy

1 szczypta pieprzu cayenne

1 pełna łyżka ketchupu

4 łyżki majonezu, z jajek z wolnego chowu

 

Reklama
Polub nas na Facebooku