Reklama

Kimchi

Kimchi

Przygotowanie

Poziom trudnościtrudne

Fermentacja jest teraz bardzo na topie, a nie ma lepszego dania, które można w ten sposób przyrządzić niż koreańskie kimchi. Potrawa ta jest tak popularna w Korei, że pracownicy dostają roczne bonusy, by móc zrobić sobie jej zapasy. Kimchi to tradycyjnie przyrządzana kapusta z czosnkiem, imbirem i pastą krewetkową. Jest bardzo aromatyczna i przede wszystkim zdrowa. Wymieszana z solą kapusta podlega procesowi lakto-fermentacji. Naturalnie występujące bakterie zamieniają zawarte w warzywach cukry w kwas mlekowy, naturalny środek konserwujący, który bardzo korzystnie wpływa na trawienie. Kimchi to bardzo proste danie, które możesz doprawić wedle swojego uznania. Ponadto możesz je przechowywać w hermetycznym słoiku, w lodówce przez około 3 miesiące.


Podziel kapustę na ćwiartki i usuń  łodyżki. Następnie posiekaj ją na 4 cm kawałki i przełóż do dużej miski. Posyp 4 łyżkami soli morskiej i wmasuj ją w kapustę rękami..

Zalej kapustę zimną wodą i przykryj talerzem, by nie mogła wypłynąć. Odstaw na 2 godziny.

Wrzuć kapustę na cedzak i przelej zimną wodą. Zostaw do obcieknięcia na 30 minut.

Obierz czosnek i imbir. Włóż je do malaksera razem z cukrem i zmiksuj na gładką pastę. Następnie przenieś ją do miski i wymieszaj z pastą krewetkową i papryczką gochugaru.


Pokrój cebulki i rzodkiew japońską w słupki i przełóż do dużej miski. Odciśnij nadmiar wody z kapusty i dodaj do naczynia wraz z pastą gochugaru. Załóż gumowe rękawiczki i wymieszaj dokładnie wszystkie składniki.

Przełóż kimchi do hermetycznie zamykanego słoika. Ściśnij kapustę, by soki mogły wypłynąć. Zostaw na górze wolną przestrzeń. Następnie dokładnie zamknij słoik.

Zostaw kimchi, by fermentowało w temperaturze pokojowej przez 2 do 5 dni (odstaw słoik na talerz, aby wypływająca solanka niczego nie zabrudziła). Sprawdzaj kimchi każdego dnia, by wypuścić część gazu i docisnąć warzywa. 

Gdy kimchi uzyska idealny smak, przenieś słoik do lodówki. Możesz go tam trzymać do 3 miesięcy.

 

Wskazówki:

Gochugaru to sproszkowana koreańska, czerwona papryka. Rzodkiew japońska to biała rzodkiew zwana również „daikon" lub „mooli". Można ją kupić w sklepach z żywnością azjatycką.

Składniki

1 kapusta chińska

6 ząbków czosnku

kawałek imbiru o wielkości kciuka

2 łyżeczki cukru pudru

2 łyżki suszonej papryki gochugaru (patrz wskazówki)

200 g rzodkwi japońskiej (patrz wskazówki)

6 młodych cebulek

Reklama
Polub nas na Facebooku