Reklama

Sajgonki

Sajgonki

Przygotowanie

Czas przygotowania45 minut Ilość osób8 osób Poziom trudnościśrednie


Przełóż grzyby do średniej wielkości miski, zalej je gorącą wodą i zostaw na 10 minut, by namiękły W międzyczasie włóż makaron do dużej miski, zalej wrzątkiem i zostaw na minutę. Następnie odcedź go, przelej zimną wodą i odstaw.

Aby przygotować nadzienie, do dużej miski z makaronem wrzuć kapustę, marchewkę, białą część cebuli, imbir, papryczkę chilli i zioła. Dodaj olej sezamowy, kiełki, orzeszki ziemne oraz sos sojowy i ostrygowy. Całość zamieszaj. Odsącz grzyby, posiekaj je i dorzuć do nadzienia. Dopraw farsz do smaku.

W małej miseczce wymieszaj dokładnie mąkę kukurydzianą z 2 łyżkami zimnej wody.

Następnie na czystym blacie roboczym lub desce do krojenia połóż jeden płat papieru ryżowego rogiem w swoją stronę (tak by tworzył kształt karo). Posyp go delikatnie przyprawą pięciu smaków i połóż na nim kolejny płat papieru ryżowego (dwie warstwy sprawią, że sajgonki nie rozpadną się w trakcie gotowania).

Rozprowadź 2 łyżki farszu w dolnym rogu podwójnego płatu papieru ryżowego. Potem posmaruj wszystkie rogi kukurydzianą miksturą. Następnie zacznij od dołu zwijać sajgonkę. Gdy zakryjesz nadzienie, złóż rogi z każdej strony (by nadzienie nie mogło wypłynąć). Kontynuuj zwijanie, na koniec dociśnij górny róg płatu, by sajgonka się skleiła.

Zwinięte sajgonki ułóż na dużej blasze do pieczenia i przykryj wilgotnym ręcznikiem. Kontynuuj, aż wypełnisz wszystkie płaty papieru ryżowego. Na średnim ogniu w dużym woku lub na dużej patelni rozgrzej olej z orzeszków ziemnych. Aby sprawdzić, czy olej się rozgrzał, wrzuć do niego kawałek ziemniaka, powinien zacząć skwierczeć i zrumienić się. Małymi partiami delikatnie zanurzaj sajgonki w oleju i smaż przez 2-3 minuty, aż nabiorą złotego koloru. Wyjmij łyżką cedzakową i odsącz na papierze kuchennym.

Podawaj ze słodkim sosem chilli i posyp z wierzchu pokrojoną dymką.

 

 

Przepis: Emily Ezekiel

 

Zobacz przepis na azjatycki bulion.

Składniki

40 g suszonych grzybów azjatyckich

50 g makaronu vermicelli (niteczek)

200 g kapusty chińskiej, drobno posiekanej

1 marchewka, obrana i pocięta w paseczki

3 młode cebulki, białą część pokrój w plastry po skosie, szcyzpiorek zaś potnij we wstążki

1 kawałek imbiru o wielkości kciuka, obrany i starty

1 czerwona papryczka chilli, drobno posiekana

1 duży pęczek bazylii tajskiej, grubo posiekany

1 duży pęczek kolendry, grubo posiekany

20 ml oleju sezamowego

75 g kiełków

3 łyżki prażonych, rozgniecionych orzeszków ziemnych

2 łyżki sosu sojowego z obniżoną zawartością soli

2 łyżki sosu ostrygowego

1 łyżka mąki kukurydzianej

16 dużych płatów papieru ryżowego (jeśli są zamrożone, należy je wcześniej rozmrozić)

1 łyżka przyprawy pięciu smaków

1 litr oleju z orzeszków ziemnych

słodki sos chilli do podania z daniem

Reklama
Polub nas na Facebooku