Reklama

Pieczone winogrona z serem

Pieczone winogrona z serem

Przygotowanie

Czas przygotowania30 minut Ilość osób8 osób Poziom trudnościłatwe

"Słodko-kwaśny smak pieczonych winogron w tym super prostym daniu jest wspaniałym dopełnieniem serów. Połączone z kruchą szałwią, chrupiącymi orzechami włoskimi i pajdami świeżego chleba sprawiają, że ta przekąska to za każdym razem absolutny hit."

Kiedy temperatura w twoim opalanym drewnem piecu osiągnie 220 stopni (sprawdź na termometrze) i dym i ogień osłabną, możesz rozpocząć pieczenie (lub rozgrzej swój tradycyjny piekarnik do 220 stopni).

Winogrona umieść na dużej blasze do pieczenia, posyp listkami tymianku i cukrem, skrop oliwą i octem.

Zapiekaj 5-10 minut doglądając je i obracając w razie konieczności, aż winogrona zaczną pękać. 

Posiekaj ser cheddar na spore kawałki. Wyjmij blachę z piekarnika i polej łyżkami śmietany, posyp kawałkami sera cheddar, porwij ser camembert i powciskaj pomiędzy winogrona.

Zerwane listki szałwii skrop olejem i posyp wierzch. Wstaw danie z powrotem do piekarnika na 5 minut, aż ser zacznie się roztapiać.

Podawaj ze swoim ulubionym chlebem, miseczką orzechów włoskich i butelką dobrego wina.

Składniki

1 kg czarnych winogron, na gałązce

kilka gałązek świeżego tymianku

1 łyżka cukru trzcinowego 

oliwa z oliwek extra virgin

odrobina octu z czerwonego wina

50 g sera cheddar

75 g śmietany creme fraiche

250 g sera Tunworth (lub innego dobrego sera w stylu camembert)

1 pęczek świeżej szałwii

świeży chleb

orzechy włoskie

 

Reklama
Polub nas na Facebooku