Reklama

Żurawinowy chutney z chili

Żurawinowy chutney z chili

Przygotowanie

Czas przygotowania60 minut Poziom trudnościśrednie

Obierz i drobno pokrój cebule. Obierz i drobno posiekaj czosnek. Następnie usuń gniazda nasienne i drobno pokrój chili.

Umieść cebule, czosnek i chili w dużym garnku na niskim ogniu z odrobiną oliwy i podduś przez 8-10 minut.

Dodaj żurawinę, cukier, ocet i 50 ml wody.

Gotuj przez 15 do 20 minut lub do moment, aż owoce będą miękkie ale wciąż zachowają swój kształt.

Delikatnie rozgnieć ich część i gotuj przez kolejne 15 minut lub do momentu aż zgęstnieją i nabiorą konsystencji dżemu.

Dopraw solą morską, czarnym pieprzem i skrop oliwą, pozostaw do ostygnięcia.

Przełóż do wyparzonych słoików i zamknij je, gdy dżem ostygnie. Zachowa świeżość przez ok. tydzień.

 

Składniki

2 czerwone cebule

4 ząbki czosnku

3-4 długie świeże czerwone chili

oliwa z oliwek

500 g świeżej żurawiny

150 g cukru

40 ml czerwonego octu winnego

Reklama
Polub nas na Facebooku