Reklama

Ziołowe paszteciki z kurczakiem

Ziołowe paszteciki z kurczakiem

Przygotowanie

Czas przygotowania90 minut Ilość osób6 osób Poziom trudnościśrednie

To pożywne danie z delikatnego mięsa i warzyw jest świetnym sposobem na wykorzystanie resztek pieczonego kurczaka.

Żeby zrobić paszteciki, zerwij zioła i dokładnie je posiekaj, a następnie połącz z mąką, proszkiem do pieczenia i 1,5 łyżki soli morskiej. Masło pokrój na kawałki i palcami wymieszaj z mąką, aby otrzymać okruchy wielkości groszku. Dodaj śmietanę i mieszaj aż uzyskasz gładką, trochę klejącą masę. Wyłóż na oprószoną mąką stolnicę i rozwałkuj, aż ciasto będzie miało 2,5 cm grubości. Wytnij 12-14 okrągłych pasztecików o średnicy 5 cm. 

Przytnij i drobno posiekaj łodygi selera. Obierz i drobno posiekaj cebulę. Dynię obierz i wraz z marchewką pokrój na 2,5 cm kawałki. Na średnim ogniu, w dużym rondlu podgrzej łyżkę oliwy, a następnie wrzuć cebulę i selera. Często mieszając, podsmażaj warzywa przez 4-5 minut - powinny być złociste. Dodaj marchew i dynię i smaż, aż zaczną robić się miękkie. Dodaj liść laurowy oraz bulion i zagotuj. Zmniejsz ogień i gotuj jeszcze przez 20 minut, aż warzywa będą miękkie.

Nagrzej piekarnik do 190 st. C. W misce połącz 120 ml zimnej wody z mąką. Dodaj do mikstury filiżankę gorącego bulionu i dobrze wymieszaj. Odcedź miksturę i przelej ją do rosołu. Całość zagotuj.

Porwij lub pokrój kurczaka, wrzuć do garnka i dopraw solą morską i czarnym pieprzem. Zmniejsz ogień i gotuj przez 5 minut.

Przelej rosół do naczynia żaroodpornego o pojemności 2,8 litra. Przykryj kurczaka surowym ciastem, piecz przez 35-40 minut. Paszteciki powinny być złote i wypieczone, a wywar powinien bulgotać. Podawaj od razu.

 

Wskazówki:

Jeśli nie masz tyle gotowego mięsa, możesz po prostu trochę specjalnie upiec. Ciasteczka są podobne do tradycyjnych brytyjskich "scones" i dobrze nasiąkają wywarem. Jeśli chcesz przygotować same paszteciki, piecz je w piekarniku nagrzanym do 220 st C. 

 

Zobacz przepis na paszteciki z dynią i orzechami.

Składniki

2 łodygi selera naciowego

1 cebula

350 g dyni piżmowej

3 marchewki

oliwa z oliwek

1 świeży listek laurowy

1 litr organicznego bulionu z kurczaka

2 łyżki mąki

700 g resztek ugotowanego kurczaka zagrodowego (najlepsza będzie mieszanka jasnego i ciemnego mięsa)

 

Ziołowe paszteciki:

1 gałązka świeżego tymianku

1 gałązka świeżego rozmarynu

230 g mąki oraz trochę po posypania stolnicy

1 łyżka proszku do pieczenia

110 g masła

240 ml śmietany

Reklama
Polub nas na Facebooku