Reklama

Bruschetta z dynią i serem kozim

Bruschetta z dynią i serem kozim

Przygotowanie

Czas przygotowania60 minut Ilość osób10 osób Poziom trudnościśrednie

Nagrzej piekarnik do 200 st C.

Przekrój dynię wzdłuż. Wyjmij ziarenka i pokrój w 8 ćwiartek. Umieść na blaszce do pieczenia.

Rozgnieć czosnek i dodaj na blachę. Dołóż listki szałwii, płatki chili, kilka kropli oliwy z oliwek i szczyptę soli morskiej oraz czarnego pieprzu.

Dobrze wymieszaj z kawałkami dyni. Rozłóż równomiernie i piecz przez 35 do 45 minut lub aż się zezłoci. Wyjmij z piekarnika i ostudź.

Pokrój chleb i opiekaj na patelni grillowej minutę z każdej strony. Wyłóż na deskę i posmaruj każdy kawałek obranym, pieczonym czosnkiem.

Wyjmij miąższ dyni za pomocą łyżki (wyrzuć skórę) i delikatnie go rozgnieć za pomocą widelca. Rozsmaruj na kromkach chleba i posyp serem, listkami szałwii i skrop oliwą z oliwek.

 

Składniki

  • 1 mała dynia
  • 6 ząbków czosnku
  • 3 gałązki szałwii
  • 1 łyżeczka płatków chili
  • oliwa z oliwek
  • 1 mały bochenek pieczywa żytniego
  • 125 g miękkiego sera koziego
  • oliwa extra virgin
Reklama
Polub nas na Facebooku