Reklama

Puree z ziemniaków, selera i czosnku

Puree z ziemniaków, selera i czosnku

Przygotowanie

Czas przygotowania75 minut Ilość osób5 osób Poziom trudnościłatwe

Nagrzej piekarnik do 190 st. C.

Umyj ziemniaki, natrzyj je solą. Nakłuj skórkę widelcem i umieść na jednej stronie blachy do pieczenia. Piecz w gorącym piekarniku przez 30 minut.

Pokrój selera na duże kawałki i porozdzielać czosnek na ząbki. Następnie umieść na dużym kawałku papieru do pieczenia. Posyp solą morską i czarnym pieprzem, skrop 2 łyżkami oliwy z oliwek, wymieszaj i zawiń w luźną paczuszkę.

Gdy ziemniaki będą się już piekły 30 minut w piekarniku, dodaj paczuszki selera na tackę i piecz przez 20 do 30 minut lub do momentu gdy ziemniaki i seler zmiękną i się upieką.

Wyjmij miąższ ziemniaków za pomocą łyżeczki, wyciśnij czosnek i rozgnieć razem z selerem. Oberwij listki tymianku i dodaj resztę oliwy i ponownie rozgnieć. Dopraw do smaku i podawaj.

 

Zobacz przepis na wołowinę zapiekaną z puree.

Składniki

  • 4 ziemniaki
  • 300 g selera
  • 1 główka czosnku
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 gałązki świeżego tymianku
Reklama
Polub nas na Facebooku