Reklama

Chianti crudo

Chianti crudo

Przygotowanie

Czas przygotowania15 minut Ilość osób10 osób Poziom trudnościłatwe

Doprowadź mięso do temperatury pokojowej. Umieść na desce i rozklep tłuczkiem.

Potnij mięso na duże kawałki i przenieś do dużej miski. Dopraw do smaku.

Obierz, drobno pokrój i dodaj czosnek. Posiekaj i dodaj natkę. Następnie dodaj skórkę z cytryny i sok, następnie chili i oliwę. Dopasuj ilość do smaku (powinieneś czuć odrobinę każdego, żeby wydobyć zalety mięsa i nie zamaskować jego smaku).

Przenieś na półmisek i podawaj od razu z chlebkiem typu ciabatta.

 

Wskazówka

Najlepiej wychodzi z surowym mięsem, ale jeśli chcesz możesz je krótko zgrillować, jak szaszłyki, lub szybko podsmażyć.

Składniki

  • 1 kg dobrej jakości wołowiny
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 1/2 pęczka świeżej natki pietruszki
  • 1 cytryna
  • 1 łyżeczka suszonych płatków chili
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
Reklama
Polub nas na Facebooku