Reklama

Kawałki wieprzowiny

Kawałki wieprzowiny

Przygotowanie

Czas przygotowania135 minut Ilość osób8 osób Poziom trudnościśrednie

„Specjalność z Turenii – wolno gotowane kawałki wieprzowiny to idealna przekąska, na ciepło lub zimno” - mówi Ed Wilson - szef kuchni londyńskiej restauracji Terroirs. - „Możesz je przechowywać w lodówce przez tydzień.”

1. Dzień wcześniej posyp boczek solą morską, przykryj i schładzaj przez 12 godzin.

2. Następnego dnia, rozgrzej piekarnik do 140 st. Zmyj sól z wieprzowiny i osusz ręcznikiem kuchennym.

3. Rozgrzej patelnię na wysokim ogniu, dodaj odrobinę smalcu i smaż mięso, aż będzie brązowe ze wszystkich stron. Umieść w jednej warstwie w żaroodpornym naczyniu, dodaj wina, listki laurowe, czosnek, tymianek, pieprz, pozostały smalec i 125 ml wody. Piecz przez półtorej godziny. Jeśli mięso nie zmięknie, piecz przez kolejne 30 minut. Jeśli smalec zacznie przypalać wieprzowinę, delikatnie dodaj odrobine wody, aby go ostudzić. Gdy kostki będą miękkie, wyjmij je z piekarnika, odsącz z większości tłuszczu i pozostaw do ostudzenia w pozostałym.

4. Przed podaniem, nagrzej piekarnik do 200 st. i włóż wieprzowinę z pozostałym tłuszczem do piekarnika na 8-10 minut, aż mięso stanie się chrupkie i zacznie skwierczeć. Podawaj z chlebem i zieloną sałatą.

 

 

 

W porcji: 668 kcal, 58,8 g tłuszczy (21,6 g nasyconych kwasów tłuszczowych), 13 g białka, 17,1 g węglowodanów

 

Przepis: Ed Wilson

Zdjęcie: Tara Fisher

Składniki

1 kg boczku ze skórą, bez kości, pokrojonego na 5 cm kostkę

50 g soli morskiej

250 g smalcu

250 ml wytrawnego białego wina

3 listki laurowe

4 ząbki czosnku, przekrojone

1 duża gałązka tymianku

10 ziarenek pieprzu

zielona sałata i chleb, do podania

Reklama
Polub nas na Facebooku