Reklama

Bruschetty z grzybami

Bruschetty z grzybami

Przygotowanie

Czas przygotowania15 minut Ilość osób2 osoby Poziom trudnościłatwe

Nagrzej piekarnik do 200 st.

Umieść pieczarki portobello na tacce do pieczenia, skrop 1 łyżką oliwy, natrzyj rozgniecionym ząbkiem czosnku i połóż połowę kawałków masła.

Piecz w piekarniku przez 10 minut lub do momentu, aż pieczarki staną się soczyste.

Rozgrzej patelnię grillową na wysokim ogniu i przypiecz na niej chleb do momentu, aż uzyskasz na kromkach ślady grillowania w formie mocno złotych pasków.

Podziel grzyby na mniejsze części, obierz je i rozgnieć pozostały ząbek czosnku. Połóż na patelni na średnim ogniu z pozostałym masłem.

Smaż przez 3 minuty lub do momentu, aż grzyby przestaną być surowe. Zdejmij z ognia i wymieszaj z sosem holenderskim.

Pokryj każdy tost pieczonymi pieczarkami portobello i łyżką mieszanki grzybów. Podawaj z garstką grubo posiekanego estragonu i odrobiną czarnego pieprzu.

 

 

Zobacz przepis na burgera z grzybami.

Składniki

2 pieczarki portobello

oliwa z oliwek

2 ząbki czosnku

20 g niesolonego masła

2 kromki chleba na zakwasie

200 g mieszanki grzybów, oczyszczonych

2 łyżki świeżego sosu holenderskiego

2 gałązki świeżego tymianku

Reklama
Polub nas na Facebooku