Reklama

Serowo-czosnkowy chlebek

Serowo-czosnkowy chlebek

Przygotowanie

Czas przygotowania105 minut Ilość osób4 osoby Poziom trudnościśrednie

Rozgrzej piekarnik do temperatury 200°C.

Odetnij czubki z dwóch główek czosnku tak, aby widać było poszczególne ząbki. Czosnek ułóż na kwadratowym kawałku folii aluminiowej o boku 20 cm, skrop łyżką oliwy i zawiń folię na kształt sakiewki.

Sakiewkę z czosnkiem umieść na blasze do pieczenia i piecz przez 40 minut lub do momentu, aż czosnek zmięknie. Czosnek odstaw do lekkiego ostygnięcia, a następnie wyciśnij poszczególne ząbki z łupinek.

W tym czasie natłuść i wyłóż papierem do pieczenia formę keksową o pojemności 1,2 litra.

Parmezan zetrzyj na tarce o drobnych oczkach, mozzarellę odsącz i porwij na mniejsze kawałki, a ser pleśniowy pokrusz. Poodrywaj listki bazylii i porwij je na mniejsze kawałki.

Miękkie masło wymieszaj z łyżką każdego z serów. Dodaj bazylię, szczyptę soli morskiej i czarnego pieprzu. Odstaw na bok.

Do dużej miski wrzuć mąkę, drożdże, proszek do pieczenia, cukier i sól. W drugiej misce rozmieszaj jajko z białkiem i octem.

Jajka oraz 325 ml ciepłej wody dodaj do suchych składników i wymieszaj drewnianą łyżką do połączenia składników.

Składniki

dwie główki czosnku

oliwa z oliwek Extra Virgin

25g parmezanu

jedna 125-gramowa kulka mozzarelli

50g sera z niebieską pleśnią

pół pęczka świeżej bazylii

80g niesolonego masła o temperaturze pokojowej

 

Ciasto

450g bezglutenowej jasnej mąki chlebowej, plus dodatkowa do podsypywania ciasta w trakcie jego wałkowania

2 łyżeczki drożdży w proszku

1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia

1 łyżka cukru

1 łyżeczka soli morskiej

1 duże jajko od kury z wolnego wybiegu

1 białko jaja od kury z wolnego wybiegu

1 łyżeczka białego octu winnego

Reklama
Polub nas na Facebooku