Reklama

Pierożki wonton z krewetkami

Pierożki wonton z krewetkami

Przygotowanie

Czas przygotowania45 minut Ilość osób9 osób Poziom trudnościtrudne

1. Zacznij od przygotowania przyprawy seczuańskiej. Na patelni o grubym dnie upraż pieprz i sól morską. Gdy ziarenka pieprzu zaczną strzelać i aromatycznie pachnieć, zdejmij patelnię z ognia i odstaw na bok. Gdy przyprawy ostygną, przełóż je do moździerza i zgnieć dokładnie.

2. Następnie przygotuj dressing chilli. Umieść chilli w miseczce żaroodpornej. Na patelni o grubym dnie podgrzej oliwę z oliwek. Polej nią papryczkę chilli, aby uwolnić jej niezwykły aromat. Zamieszaj papryczkę i odstaw ją na bok odkrytą na około 30 minut. Przecedź oliwę przez drobne sitko do miski (usuń papryczki chilli) i zmieszaj z pozostałymi składnikami dressingu.

3. Aby przygotować pierożki wonton, umieść w misce mięso z krewetek wraz z innymi składnikami, wyłączając ciasto na pierożki, i dokładnie zmieszaj. Przykryj naczynie folią i włóż do lodówki na 30 minut.

4. Przy użyciu zaokrąglonej łyżeczki do herbaty umieść nadzienie krewetkowe na środku ciasta. Zanurz palec w wodzie i zwilż brzegi ciasta. Następnie złóż je na pół, aby zamknąć w nim nadzienie. Wygładź ciasto, by wypuścić z niego powietrze. Ściśnij dokładnie krańce, by nadzienie nie mogło wypłynąć. Zegnij pierożka wzdłuż. Delikatnie zwilż rogi i połącz je tak, by nadać pierożkowi kształt pierścienia.

5. Zagotuj wodę w dużym garnku. Gdy zacznie wrzeć, wrzuć ostrożnie pierożki wonton (najlepiej partiami). Gotuj je przez około 2 minuty. Aby sprawdzić, czy pierożki się ugotowały, wyjmij jednego łyżką durszlakową i przekrój ostrym nożem. Nadzienie krewetkowe powinno być całkowicie ugotowane. Odlej resztę pierożków na sitko.

6. Ułóż pierożki na talerzu. Następnie polej je dressingiem chilli. Podawaj na ciepło z przyprawą seczuańską.

 

Jedna porcja liczy 277 kalorii i zawiera 16,5g tłuszczu (3,2g tłuszczów nasyconych), 9,7g białka, 20,4g węglowodanów, 4g cukru

 


Przepis: Kylie Kwong

Zdjęcie: Maja Smend

Składniki

- 225 g surowych krewetek, pozbawionych pancerza i pokrojonych na kawałki

- 1 młoda cebula, drobno posiekana

- kawałek imbiru o wielkości około 1 cm

- 1 łyżeczka wina shaoxing lub wytrawnego sherry

- 3 łyżeczki sosu sojowego light

- 1 łyżeczka białego cukru

- 1 łyżeczka oleju sezamowego

- 24 płaty świeżego ciasta na pierożki wonton (około 7 cm2)

- szczypta przyprawy seczuańskiej do podania z daniem


Przyprawa seczuańska

- 1 łyżka pieprzu seczuańskiego

- 3 łyżki soli morskiej

 
Dressing chilli

- 1 łyżeczka suszonych płatków chilli

- 40 ml oleju roślinnego

- 20 ml sosu sojowego light

- 20 ml ryżowego octu winnego

- 1 łyżeczka białego cukru

- szczypta przyprawy seczuańskiej

Reklama
Polub nas na Facebooku