Reklama

Kaszanka z jajkiem w koszulce

Kaszanka z jajkiem w koszulce

Przygotowanie

Czas przygotowania15 minut Ilość osób2 osoby Poziom trudnościłatwe

- Jedno z moich ulubionych dań. Chrupiąca kaszanka jest tak pyszna, że poranek od razu staje się lepszy. Tosty pokrojone na podłużne kawałki są może trochę dziecinne, ale takie właśnie lubię jeść. W ten sposób przygotowywała je moja mama (nostalgia to piękne uczucie - nie uciekaj od niego). Kromki posmarowane cienką warstwą Marmite lub Vegemite smakują nieziemsko z płynnym jajkiem - mówi Jamie.

1. Zagotuj wodę w garnku, posól i dodaj odrobinę octu. Na drugim palniku rozgrzej na patelni trochę oliwy. Zdejmij jelito z kaszanki i rozdrabniając wyłóż ją na patelnię. Kiedy zaczyna robić się chrupiąca, wstaw chleb do tostera. Gdy kaszanka będzie gotowa, przełóż ją na ręcznik papierowy, żeby wsiąkł tłuszcz.

2. Ugotuj jajka. Zamieszaj gotującą się wodę - powinien wytworzyć się wir, dzięki któremu białko odpowiednio się zetnie. Nie denerwuj się, po prostu wbij jajko (na wszelki wypadek możesz przygotować sobie 3 jajka - mi też się często nie udaje). Gotuj jajka przez kilka minut w zależności od tego, jak ścięte mają być żółtka. 

3. Posmaruj tosty masłem i cienką warstwą pasty Marmite lub Vegemite. Każdą kromkę pokrój w słupki. Podawaj jajka obok tostów, posyp kaszanką i zabieraj się za jedzenie.

 


Przepis: Jamie Oliver

Zdjęcie: Jamie Oliver

Składniki

biały ocet winny

oliwa z oliwek

200 g kaszanki

2 kromki chleba pszennego – grubości 5 cm każda

2 jajka

masło

pasty Marmite lub Vegemite

Reklama
Polub nas na Facebooku