Reklama

Krokiety z podrobów

Krokiety z podrobów

Przygotowanie

Czas przygotowania45 minut Ilość osób8 osób Poziom trudnościłatwe

Dobra receptura dla tych, którzy obawiają się spróbować podrobów.

1. Gotuj ziemniaki w posolonym wrzątku przez 25-30 minut, do miękkości. Odsącz, rozgnieć za pomocą praski. Dodaj ser, mąkę, jajka, podroby i sporą ilość soli i pieprzu. Dobrze wymieszaj, ostudź.

2. Posyp blaszkę mąką. Zrób porcje wielkości orzecha włoskiego, zroluj formując w krokiety. Umieść na tacce. Powinieneś uzyskać około 45 sztuk. Rozgrzej olej na patelni, nakładaj krokiety partiami i smaż przez 1-2 minuty, aż nabiorą złocisto brązowej barwy. Odsącz na ręczniku kuchennym. Podawaj na ciepło z chutneyem z pomidorów.

 

 

Przepis: Abi Fawcett

Zdjęcie: Jan Baldwin

Składniki

  • 1 kg ziemniaków, obranych i przepołowionych
  • 200 g startego sera, typu cheddar
  • 4-6 łyżek mąki, plus dodatkowa do podsypania
  • 2 jajka
  • 200 g gotowanych podrobów
  • 400 ml oleju roślinnego
  • chutney pomidorowy, do podania
Reklama
Polub nas na Facebooku