Reklama

Grzybowy farsz

Grzybowy farsz

Przygotowanie

Czas przygotowania60 minut Ilość osób10 osób Poziom trudnościłatwe

Przepis na ten farsz nie powstał z myślą o nadziewaniu drobiu, ale oczywiście jeśli masz ochotę, możesz go do tego użyć. Indyk i grzyby idealnie do siebie pasują.

1. Na dużej patelni rozgrzej oliwę i dodaj szalotki oraz czosnek. Podsmażaj przez 5-8 minut na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając. Szalotka powinna być miękka, ale nie przypieczona.

2. Odcedź nad miską namoczone borowiki. Nie wylewaj wody, w której leżały. Wrzuć borowiki razem z resztą grzybów na patelnię i dodaj listki laurowe. Całość podsmażaj do uzyskania miękkości. Jeśli grzyby oddadzą dużo wody w trakcie smażenia, polej nią pokrojony chleb i kontynuuj smażenie. Gdy grzyby będą miękkie i złociste, przełóż je do dużej miski i odstaw do ostygnięcia.

3. Rozgrzej piekarnik do 190 stopni Celsjusza. Do ostudzonych grzybów dodaj kawałki chleba, sól, pieprz, pekany, orzechy laskowe oraz połowę wody po borowikach (przecedź wodę przez sitko, żeby zatrzymać potencjalne pyłki). Całość dokładnie wymieszaj.

4. Jeśli farsz jest zbyt suchy, dodaj resztę wody po borowikach. Dodaj większą część natki pietruszki i wymieszaj. Następnie przełóż farsz do wysmarowanej tłuszczem foremki o wymiarach 20 cm x 25 cm i przykryj folią. Piecz w piekarniku przez około 35 minut. Zdejmij folię i zostaw farsz w piekarniku na kolejne 10 minut. Przed podaniem posyp potrawę resztą natki pietruszki.

 

Przepis: Kate McCullough

Zdjęcie: Sam Stowell

 

Zobacz przepis na grzybowe burgery.

Składniki

- 80 ml oliwy z oliwek

- 2 szalotki, pokrojone w kostkę

- 4 ząbki czosnku, drobno posiekane

- 25 g suszonych borowików, należy namoczyć je w 300 ml wrzącej wody

- 350 g mieszanych grzybów leśnych, grubo pokrojonych

- 400 g pieczarek lub pieczarek dwuzarodnikowych, grubo pokrojonych

- 2 listki laurowe

- niewielki pęczek tymianku, liście należy oddzielić

- 350 g czerstwego chleba, pokrojonego w kostkę lub porwanego na małe kawałki

- 100 g pekanów lub orzechów laskowych, lekko podpieczonych i grubo posiekanych

- pęczek natki pietruszki, listki należy oddzielić i grubo posiekać

Reklama
Polub nas na Facebooku