Reklama

Pieczone ziemniaki

Pieczone ziemniaki

Przygotowanie

Czas przygotowania90 minut Ilość osób4 osoby Poziom trudnościłatwe

‒ Jest wiele możliwości doprawienia ziemniaków ‒ mówi Jamie. ‒ Jeśli zdecydujesz się na opcję z oliwą z oliwek, użyj dobrej włoskiej oliwy. Jeśli twoje ziemniaki mają w sobie odrobinę słodyczy - masła. Jeśli chcesz sobie nieco pofolgować, dodaj gęsiego tłuszczu. Ziemniaki będą bardziej aromatyczne i zyskają niesamowity smak.

1. Rozgrzej piekarnik do 190 stopni Celsjusza. Pokrój ziemniaki na równe kawałki o wielkości dwóch piłek do squasha (o średnicy 7-8 cm). Umyj dokładnie ziemniaki. Włóż je do garnka, zalej zimną wodą i posól. Następnie doprowadź je do wrzenia i gotuj przez 6-7 minut. Odcedź ziemniaki na durszlaku i zostaw na jakieś 3 minuty. Możesz nimi potrząsnąć. Spękania sprawią, że ziemniaki będą bardziej chrupiące.

2. Ułóż ziemniaki na blaszce do pieczenia. Następnie dodaj używanego tłuszczu: oliwy, masła lub gęsiego tłuszczu. Całość dopraw do smaku. Obtocz ziemniaki w tłuszczu. Możesz je również trochę popodrzucać. (Możesz tak przygotować ziemniaki dzień wcześniej, przykryć je folią spożywczą i umieścić w lodówce lub w chłodnym miejscu, aż będą ci potrzebne).

3. Następnie włóż ziemniaki do uprzednio rozgrzanego piekarnika na około 30 minut. Ziemniaki powinny być złociste i w 3/4 ugotowane.

4. Teraz czas na sztuczkę. Weź tłuczek do ziemniaków i delikatnie przyciśnij każdego ziemniaka, aby zwiększyć powierzchnię, którą będzie przylegać do patelni. Dzięki temu ziemniaki będą bardziej chrupiące. Przyszedł czas na dodanie przypraw zgodnie z wybraną opcją. Do małej miseczki wlej solidną porcję oliwy, dodaj zioła, czosnek i odrobinę octu winnego czerwonego. Całość nieco rozgnieć. Jeśli używasz masła, wkrój do niego parę pasków skórki mandarynki. Nie nadają się do jedzenia, ale dadzą potrawie niesamowity aromat. Dodaj mieszankę przypraw do ziemniaków. Potrząśnij patelnią i włóż ją do piekarnika na kolejne 40-45 minut. Gotowe ziemniaki będą złociste, chrupiące i pyszne.

5. Przenieś ziemniaki na talerz wyłożony ręcznikiem kuchennym, aby wchłonął się nadmiar tłuszczu. Smacznego. Ziemniaki w przyprawach zawsze są pyszne, ale moim absolutnym faworytem są ziemniaki z masłem, rozmarynem i czosnkiem. Jednakże danie można doprawić zgodnie z własnymi preferencjami.

 

Przepis: Jamie Oliver

Zdjęcie: David Loftus

 

Zobacz przepis na ziemniaki pieczone z czosnkiem

Składniki

Przyprawy ‒ Opcja 1
- oliwa z oliwek
- 1 główka czosnku, należy rozdzielić ząbki
- pęczek rozmarynu, należy oddzielić liście

Przyprawy ‒ Opcja 2

- 2-3 kawałki masła, pokrojone w kostki
- 1 główka czosnku, należy rozdzielić ząbki
- pęczek szałwii, należy ją drobno porwać
- 1 mandarynka

Przyprawy ‒ Opcja 3
- 2 łyżki gęsiego tłuszczu
- 1 główka czosnku, należy rozdzielić ząbki
- pęczek tymianku, należy oddzielić liście
- 2-3 listki laurowe

Reklama
Polub nas na Facebooku