Reklama

Melanzane parmigiana

Melanzane parmigiana

Przygotowanie

Czas przygotowania30 minut Ilość osób2 osoby Poziom trudnościłatwe

Świetne danie do pieczonego mięsa lub ryby. Równie pyszne z cukinią zamiast bakłażana.

1. Nagrzej piekarnik do 190 stopni. Rozgrzej na dużym ogniu trochę oliwy z oliwek na dużej patelni. Lekko oprósz plastry bakłażana w odrobinie mąki i dobrze dopraw. Smaż ostrożnie bakłażana partiami z dwóch stron, aż zmięknie i nabierze złotego koloru.

2. Delikatnie natłuść płytkie naczynie do zapiekania o wymiarach 11 cm x 18 cm i umieść na dnie kilka plastrów bakłażana. Pokryj kilkoma łyżkami sosu pomidorowego i kilkoma podartymi listkami bazylii, posyp parmezanem i odrobiną mozzarelli, dobrze dopraw. Układaj składniki dalej warstwami. Zakończ warstwą mozzarelli i solidną porcją parmezanu. Umieść w gorącym piekarniku i gotuj przez około 15-20 minut lub do momentu, aż całość zacznie bulgotać i się przypiekać. Udekoruj kilkom listkami bazylii i podawaj.

 

W porcji: 300 kcal, 17,6 g tłuszczy (10,8 g nasyconych kwasów tłuszczowych), 18 g białka, 15,1 g węglowodanów, 4,2 g cukrów


Przepis: Jamie's Italian

Zdjęcie: Dan Jones

 

Wypróbuj przepis na roladki z bakłażana.

Składniki

  • oliwa z oliwek
  • mąka, do podsypania
  • 1 duży (około 275 g) bakłażan, pokrojony na 1 cm grube plastry
  • 3 łyżki sosu pomidorowo-bazyliowego lub przecieru pomidorowego
  • garść listków bazylii
  • 20 g startego parmezanu
  • 1 kula mozzarelli, podzielona na mniejsze kawałki
Reklama
Polub nas na Facebooku