Reklama

Placki ziemniaczane z wędzonym łososiem

Placki ziemniaczane z wędzonym łososiem

Przygotowanie

Czas przygotowania45 minut Ilość osób4 osoby Poziom trudnościłatwe

Pyszna i prosta przystawka lub lekki lunch. Do przepisu trzeba użyć naprawdę suchych ziemniaków, więc jeśli nie używacie resztek, upewnijcie się, że wasze kartofle straciły jak najwięcej wilgoci, zanim rozpoczniecie przygotowanie dania.

1. Posyp obficie blat mąką. Rozgnieć resztki ziemniaków lub przetrzyj przez sitko. Następnie dopraw solą morską i czarnym pieprzem. Wymieszaj z żółtkami jajek, czosnkiem niedźwiedzim lub szczypiorkiem i mąką. Delikatnie ugnieć i umieść miękkie ciasto na podsypanej mąką powierzchni. Rozwałkuj na grubość 5 mm. Podziel ciasto na cztery części i uformuj w koła. Schładzaj w lodówce przez co najmniej 30 minut.

2. W międzyczasie zmiksuj śmietanę z chrzanem, jeśli używasz. Dodaj kilka kropki soku z cytryny, sól i pieprz oraz odrobinę oliwy z oliwek.

3. Rozgrzej patelnię z nieprzywieralnym dnem i smaż na niej placki przez 4-5 minut z każdej strony aż nabiorą chrupkości i złotego koloru. Podawaj z plastrami wędzonego łososia i listkami rukwi z dressingiem z cytryny, oliwy, odrobiny soli i pieprzu.

 

Przepis: Ginny Rolfe

Zdjęcie: Tara Fisher

 

Wypróbuj też przepis na placki z cukinii.

Składniki

  • 80 g mąki pszennej, plus dodatkowa do podsypania
  • 250 g gotowanych (w wodzie lub na parze) lub upieczonych ziemniaków, albo resztek
  • 1 żółtko jajka, ubite
  • mały pęczek czosnku niedźwiedziego albo szczypiorku, drobno posiekanego
  • 4 łyżki tłustej kwaśnej śmietany
  • duży kawałek świeżego chrzanu wielkości kciuka, drobno startego, lub 2 łyżeczki ze słoika (opcjonalnie)
  • 1 cytryna
  • oliwa z oliwek
  • 240 g wędzonego łososia
  • rukiew wodna, do podania
Reklama
Polub nas na Facebooku