Reklama

Pieczone pomidory

Pieczone pomidory

Przygotowanie

Poziom trudnościłatwe

Jak twierdzi Jamie, ten przepis szybko stanie się twoim ulubionym. Przekonasz się o tym po zrobieniu pierwszej partii pomidorów. Są one miękkie i słodkie. Stanowią idealny dodatek do innych dań.

1. Rozgrzej piekarnik do 100 stopni. Przekrój pomidory na pół i ułóż skórką do dołu na blachach do pieczenia. Delikatnie posyp je solą morską i drobno posiekanym czosnkiem. Następnie skrop je porządnie oliwą z oliwek.

2. Piecz pomidory w piekarniku przez około 4 godziny do momentu, aż staną się miękkie i lepiące.
Wyjmij pomidory z pieca i odstaw, by ostygły. Następnie posyp je ziołami takimi jak np. szczypiorek, mięta, bazylia czy też koper włoski. Włóż pomidory do wygotowanych słoików i polej je oliwą. Zakręć słoiki i włóż je do lodówki. Mogą w niej stać maksymalnie 2 tygodnie.

 

Pomidory stanowią doskonałe danie same w sobie. Mogą też być świetnym dodatkiem do innych dań:

- Rozgnieć pomidory na upieczonym toście. Posyp całość solą morską i młodymi listkami bazylii.

- Pomidory, odrobina masła i gorący chrupiący bekon w białym chlebie to przepis na idealną kanapkę

- Na oliwie podsmaż na złocisto kiełbaski. Następnie polej je octem balsamicznym, wyciśnij trochę cytryny i dodaj listki rozmarynu. Smaż, aż kiełbaski zrobią się ciemne i lepiące. Odstaw je na bok. Na patelnię wrzuć puszkę soczewicy i 2 ząbki czosnku pokrojone w plasterki. Dopraw wszystko do smaku solą, pieprzem i czerwonym octem vinegret. Następnie dodaj 10 pieczonych pomidorów. Podawaj z kiełbaskami i lekko podsmażonymi listkami rozmarynu. 

 


Przepis: Jamie Oliver

Zdjęcie: David Loftus

Składniki

- około 3,5 kg dużych pomidorów (tyle by wypełniły 2 blachy)

- 8 ząbków czosnku, drobno pokrojonych

- oliwa z oliwek

- garść ziół

- 200 ml oliwy z oliwek extra vergine

Reklama
Polub nas na Facebooku